Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Za 11 godina u Moskvi podignuto 280 hramova

04 Avgust 2022
2 min.
Za 11 godina u Moskvi podignuto 280 hramova

 U posljednjih 11 godina u Moskvi je podignuto 280 crkava, prenose ruski mediji.


“Crkve se grade, jer je to potrebno Moskovljanima”, saopšteno je iz Ruske pravoslavne crkve.

Umjesto planiranih 200 pravoslavnih hramova, u ruskoj prijestonici je podignuto 80 crkava više.

Inicijativu za podizanje većeg broja hramova u stambenim dijelovima grada 2009. godine pokrenuo je ruski patrijarh Kiril, a realizacija ovog programa započeta je u aprilu 2011.

“Do sada je 280 hramova već sagrađeno i predato na korištenje. Među stanovnicima gradskih rejona koji su udaljeni od centra ovaj program je veoma tražen”, navodi “Ruska riječ”.

Član Patrijaršijskog savjeta za kulturu Ruske pravoslavne crkve protojerej Leonid Kalinjin kaže da to “nije prosto želja Crkve, nego želja ljudi da dobiju hram do kojeg mogu stići pješice”.

Ali, to još nije sve i planirano je da se program proširi na unutrašnjost zemlje.

“O sprovođenju sličnog programa u drugim regionima Rusije treba da bude odlučeno na lokalnom nivou. Program će se uvoditi u onim regionima u kojima stanovništvo ima potrebu za tim. To su Nižegorodska oblast, Novgorodska, Černozemje, koje čine regioni južnog dijela Centralne Rusije. Potrebno je ne samo graditi hramove, nego i restaurirati postojeće. To je vrlo važan zadatak”, napominje Kalinjin.

Program izgradnje pravoslavnih hramova u Moskvi realizuje se od priloga vjernika.

SRNA

Povezani članci

Putin: Spremni smo da ponudimo moderno oružje našim saveznicima

Rusija cijeni svoje veze sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da svojim saveznicima ponudi moderno oružje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je održao govor na ceremoniji otvaranja foruma “Vojska-2022” blizu Moskve. “Spremni smo da ponudimo najmodernije vrste oružja našim saveznicima, od malog oružja do oklopnih vozila i artiljerije za […]

Kina poslala 30 aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana. Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabilježile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Twitteru, prenijela […]