Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Za regionalnu akciju darivanja krvi prijavljeno 350 dobrovoljaca

26 Maj 2023
3 min.
Za regionalnu akciju darivanja krvi prijavljeno 350 dobrovoljaca

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije organizovalo je danas, u okviru Spasovdanskih svečanosti, akciju darivanja krvi za koju se prijavilo 350 dobrovoljnih davalaca iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.


Predsjednik Udruženja Gospava Pejić rekla je novinarima da su zadovoljni odzivom i kako protiče akcija, imajući u vidu da je prijavljen veliki broj davalaca iz cijele Republike Srpske, kao i iz regiona.

“Došli su nam prijetelji iz Srbije i Crne Gore, pobratimi iz Vranja i Budve. Odazvali su se i pripadnici Oružanih snaga BiH, njih oko 100, i većina je već dala krv”, istakla je Pejićeva.

Šef Službe transfuzije Bolnice “Srbija” Jelena Stojanović Lukić istakla je da su trenutne zalihe krvi u ovoj zdravstvenoj ustanovi smanjene, tako da akcija dolazi u pravi čas pred početak godišnjih odmora.

“Imamo prijavljnih 350 davalaca, tako da su dvije ekipe izašle na teren – ekipa transfuzije Bolnice `Srbija` i ekipa iz Foče. Akcija će dobro doći da se popune zalihe na Sarajevsko-romanijskoj regiji, ali i regiji Foče. Veći broj jedinica krvi biće usmjeren kliničkom centru u Banjaluci za liječenje naših pacijenata”, istakla je Lukićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić pohvalio je organizaciju ove akcije koja, kako kaže, prevazilazi sva očekivanja, a posebno je važno što su okupili prijatelje i udruženja iz Srbije i Crne Gore.

On je napomenuo da su, između ostalih, gosti stigli iz Jagodine, Beograda, Bujanovca, Budve, Nikšića i drugih gradova.

Ćosić je dodao da su se ovakve akcije pokazale kao uspješne i da je najbitnije da rezultiraju spasavanjem ljudskih života, što je i krajnji cilj.

“Kada bi svi u našem društvu ispunjavali svoje obaveze, prvo mi političari, pa i ostali, sve bi izgledalo mnogo bolje. Gradska uprava je podrška Udruženju kako finansijski, tako i na druge načine”, poručio je Ćosić.

On je dodao da će i on darovati krv, što je do sada učinio dva puta, i da se na taj korak odlučio zahvaljujući ljudima iz ovog udruženja, te da je to njegov mali doprinos u odnosu na ljude koji to čine redovno.

Dobrovoljni davalac krvi Aca Veljković rekao je da su došli iz Bujanovca, da mu je ovo 72. put da daje krv.

“Došli smo da pomognemo našu braću u Istočnom Sarajevu, a ujedno ćemo se, kao i ranijih godina, družiti nekoliko dana”, naveo je Veljković.

LJubica Kilibarda iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi “Radivoje Pima” iz Budve, koje je bratimljeno sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, rekla je da ih je stiglo osmoro u Istočno Sarajevo i da se nada da će svi uspjeti da daju krv.

“Meni je ovo 46. put da dajem krv i drago mi je što smo došli”, rekla je Kilibarda.

Miloš Lučić iz Istočnog Sarajeva ističe da dobrovoljno daje krv 34. put. “Lijepo se osjećam poslije toga, pogotovo kada znam da ta krv možda nekome da spasi život”, istakao je Lučić.

Akcija je organizovana u prostorijama sportske dvorane na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu i trajaće do 15.00 časova.

Povezani članci

Otvoren konkurs “Moje Trnovo kroz sliku i stih” povodom Dana opštine

Skupština opštine Trnovo u saradnji sa načelnikom je povodom Petrovdana, krsne slave i Dana opštine Trnovo raspisala konkurs za najbolje literalne i likovne radove “Moje Trnovo kroz sliku i stih”. Pravo učešća imaju polaznici Igraonice “Radost” i učenici JU OŠ “Sveti Sava” Trnovo. Nagrade će biti uručene na Svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave […]

Doroteji Radanović nagrada “Mladi srbista” za najbolji esej

 Učenica srednje škole Doroteja Radanović iz Trebinja osvojila je prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni esej i nagradu “Mladi srbista”, koju su joj danas uručili predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osim diplome, Radanovićeva je dobila i novčana sredstva, dok će na jesen biti organizovan i odlazak na višednevni stručni seminar o srpskom […]