Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Zatvoren 21. festival poezije za djecu i mlade

24 Novembar 2022
3 min.
Zatvoren 21. festival poezije za djecu i mlade

Posjetom pjesnika za djecu i mlade školama na području Istočnog Sarajeva, prezentacijom animiranog filma “Vukova animirana pjesmarica” i ceremonijom proglašenja pobjednika konkursa “Darovi poezije” danas je zatvoren 21. Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu.


Ova književna manifestacija posvećena je srpskom jeziku i njegovom tvorcu Vuku Stefanoviću Karadžiću pod nazivom “Vukov azbučnik”, u organizaciji “Forum teatra” Istočno Sarajevo.

Na Festivalu su učestvovali pjesnici Boro Kapetanović, Tode Nikoletić, Sonja Padrov – Tešanović, Mirko Vuković, Jovo Čulić, Radenko Kela, Boris Đorem, Marjana Petronić i glumac “Forum teatra” Ilija Mimić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Branimir Rosić i njegova “Leteća gitara”.

Danas, drugog, završnog dana manifestacije realizovan je bogat i raznovrstan program u kome su pjesnici posjetiti područne škole u Kasindolu i Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, gdje su svojim nastupima oduševili mališane.

Prikazan je i animirani film “Vukova animirana pjesmarica” u produkciji “Forum teatra” i “SCF Niš 98”.

Pjesnik Sonja Padrov Tešanović iz Crne Gore govorila je stihove iz njenih knjiga “Kako da rastem” i “Taj se začin ljubav zove”.

U okviru ovog programa nastupili su i pobjednici u recitovanju na manifestaciji “Dani Simeuna Milutinovića Sarajlije” u organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade bio je posvećen pjesnikinji Dari Sekulić pod nazivom “Darovi poezije”, a riječ je o vrlo zahtjevnom tematskom konkursu na koga su se prijavili hrabri ljubitelji pisane riječi.

Radove je ocjenjivala i odabrala magistar književnoistorijskih nauka Danijela Mrda.

Ona naglašava da je pokojna pjesnikinja Dara Sekulić sa svojom poezijom već ranije izabrala ovaj festival da ga odnjeguje i dovede do punoljetstva i ostavi kao zavještanje koje se treba i mora čuvati i njegovati.

“Ove godine pristiglo je nešto manje radova nego prethodnih godina ali ih u svim kategorijama možemo opisati kao izuzetno snažne, nadahnute i složene u lijepe, lirske rime kako to obično djeca najljepše čine, jer su im taj stih i njegova ritmika bliski.

Djeca su pisala o slobodi, ispitivali svoje snove, vrijeme u kojem žive, maštali o ljubavi i tugovali iz sebi znanih razloga…”, pojašnjava Mrda.

Što se mladih stvaralaca tiče, ističe ona, dva su pjesnika – Miloš Belić iz Valjeva i Boris Đorem iz Istočnog Sarajeva – nagrađena u kategoriji od 18 do 30 godina i oba pokazuju pjesničku zrelost u promisli i višeslojno interogiraju i kritikuju, vješto klizeći kroz stih koji na pojedinim mjestima gubi svoju sintezu, potrgan je, ali misaono tačan i kao takav čitaoca zanima, budi interesovanje i tjera na razmišljanje.

Mrda se nada da će ovi mladi autori nastaviti sa pjesništvom, i da se razvijaju baš kao i “teta Dara”, pjesnikinja koja im je poslužila za inspiraciju da nadahnuto i strastveno pišu kako je to i Dara Sekulić činila.

Prema rezultatima konkursa “Darovi poezije” najuspješniji učenici od prvog do petog razreda osnovnih škola su Milica Nikoletić, Osnovna škola /OŠ/ “Jovan Dučić” Banjaluka, Lenka Smiljanić iz OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini, te Katarina Krulj, OŠ “Sveti Sava” Nevesinje.

Prvonagrađeni od šestog do devetog razreda su Srpko Kadrić, učenik sedmog razreda OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, Lazar Lopušina učenik devetog razreda OŠ “Risto Ratković” iz Bijelog Polja i Inga Laćarac, učenica šestog razreda OŠ “Jovan Jovanović Zmaj Sremska Kamenica.

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su bili Milica Borovčanin iz SŠC “Vasilije Ostroški” sa Sokoca i Milica Mirjanić Medicinska škola Banjaluka.

SRNA

Povezani članci

Premijerno promovisana knjige “Krst na križu 2” Ratka Dmitrovića

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske večeras je u Istočnom Sarajevu premijerno predstavljena knjiga “Krst na križu dva”, autora Ratka Dmitrovića, sa dopunjenim prilozima za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa. Dmitrović je rekao Srni da su srpsko-hrvatski odnosi sa istorijatom i slučajevima koji su gotovo u potpunosti nepoznati ili su djelimično poznati […]

Održana promocija knjige ,,POSLEDNJA NOĆ FRA-BEGA IVE ANDRIĆA’’

Večeras je održana promocija knjige ,,POSLEDNJA NOĆ FRA-BEGA IVE ANDRIĆA’’ u internet čitaonici Matične biblioteke, autora Miroslava Jankovića. U promociji učestvovali su autor Miroslav Janković, novinar i pisac Radomir Ratko Dmitrović i prof. Nenad Novaković.