Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Zelenović ostavio ogroman trag na polju kulture i umjetnosti

19 Mart 2023
3 min.
Zelenović ostavio ogroman trag na polju kulture i umjetnosti

Na književnoj manifestaciji “Nedeljkova nedelja” posvećenoj godišnjici smrti istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića istaknuto je da je on ostavio ogroman trag na širokom polju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu.


Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje održana ova manifestacija, rekao je da se na ovaj način njeguje sjećanje na kolegu, prijetelja i istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića.

Janković je naglasio da je cilj da se ove godine, kada se obilježava 20 godina postojanja Kulturnog centra, pokrene i književna manifestacija koja bi se održavala svake godine u ovo vrijeme i bila vjesnik proljeća u gradu, a u susret Svjetskom danu poezije.

Prema njegovim riječima, manifestacija bi obuhvatila takmičenje recitatora osnovnih i srednjih škola koja će sadržavati promocije novih književnih djela i uvijek imati program pod nazivom “Sjećanje na našeg Nedeljka”.

Bivši novinar “Glasa Srpske” i Zelenovićev kolega Srđan Šekara istakao je da mu je drago što su Kulturni centar i porodica Nedeljka Zelenovića inicirali ovakvu manifestaciju, jer je Nedeljko kao svestran čovjek i plodan stvaralac ostavio dubok trag u svemu čime se bavio, od književnog i publicističkog rada, a i kao novinar.

“Kao neko ko je sa Nedeljkom radio u dopisništvu `Glasa Srpske` u Srpskom Sarajevu ja sam evocirao uspomene na ta vremena i na doprinos koji je on dao da tada republička novina zaživi i među narodom, a to se prije svega radi tako što novinari osluškuju šta je to što narod želi da čita”, istakao je Šekara.

On je preporučio novim generacijama novinara da ponekad zavire u neke arhive i pronađu šta je to šta su nekada radili novinari “Glasa Srpske” i Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Šekara smatra da su tada mediji bili nešto ozbiljniji nego sada u vrijeme raznoraznih portala i da mlade generacije vide kakve su to teme koje interesuju ljude i kako se na taj način podiže tiraž novina bez senzacionalizma i tabloiziranja.

“Bitne su životne teme i običan čovjek. Nedeljko Zelenović je kao šef dopisništva `Glasa Srpske` u tome uspio i to govore arhive i brojke i mislim da je ostavio snažan pečat u razvoju novinarstva u našem gradu i Srpskoj”, istakao je Šekara.

Zelenovićev sin Vladimir istakao je da je porodica u saradnji sa Kulturnim centrom došla na ideju da se promoviše i zbirka poezije za djecu “Domaća zadaća”, koja je izdata nakon njegove smrti u martu 2022. godine.

“Mi želimo na ovaj način da mu se zahvalimo i odužimo”, rekao je on i dodao da je planirano da se ova manifestacija održava svake godine u martu kada će se objavljivati i Zelenovićevi neobjavljeni radovi i održavati književne večeri.

Na manifestaciji je pročitano i pismo recenzenta Vida Vicka Vukelića, koji nije mogao prisustvovati ovom događaju.

Vukelić je poručio da je Nedeljko Zelenović za svoje radove nagrađivan preko dvadeset puta, a radovi su mu prevođeni na nekoliko svjetskih jezika.

“Nedeljko je objavio 11 knjiga poezije, tri knjige poezije za djecu, dvije knjige književne kritike i dvije knjige kratkih priča, kao i jedan dramski tekst koji je izvođen širom naših prostora. Pored toga, Nedeljko je bio izuzetno cijenjen kao čovjek”, istakao je Vukelić.

Na manifestaciji je govorio i književnik Željko Pržulj, a Zelenovićeve pjesme je čitao glumac Milan Dimić.

Zelenović je preminuo 14. marta 2022. godine u 64. godini.

SRNA

Povezani članci

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]

U ponedeljak otvaranje izložbe “Tako su govorili naši preci”

Izložba pod nazivom “Tako su govorili moji preci”, koja predstavlja svjedočanstvo o milenijumskom postojanju srpskog naroda na prostoru Crne Gore i njegovom istorijskom kontinuitetu, biće otvorena u ponedjeljak, 15. aprila, u Palama. Izložbu u paljanskom Kulturnom centru u 19.00 časova otvoriće gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović. […]