Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Zelenović ostavio ogroman trag na polju kulture i umjetnosti

19 Mart 2023
3 min.
Zelenović ostavio ogroman trag na polju kulture i umjetnosti

Na književnoj manifestaciji “Nedeljkova nedelja” posvećenoj godišnjici smrti istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića istaknuto je da je on ostavio ogroman trag na širokom polju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu.


Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje održana ova manifestacija, rekao je da se na ovaj način njeguje sjećanje na kolegu, prijetelja i istaknutog književnika Nedeljka Zelenovića.

Janković je naglasio da je cilj da se ove godine, kada se obilježava 20 godina postojanja Kulturnog centra, pokrene i književna manifestacija koja bi se održavala svake godine u ovo vrijeme i bila vjesnik proljeća u gradu, a u susret Svjetskom danu poezije.

Prema njegovim riječima, manifestacija bi obuhvatila takmičenje recitatora osnovnih i srednjih škola koja će sadržavati promocije novih književnih djela i uvijek imati program pod nazivom “Sjećanje na našeg Nedeljka”.

Bivši novinar “Glasa Srpske” i Zelenovićev kolega Srđan Šekara istakao je da mu je drago što su Kulturni centar i porodica Nedeljka Zelenovića inicirali ovakvu manifestaciju, jer je Nedeljko kao svestran čovjek i plodan stvaralac ostavio dubok trag u svemu čime se bavio, od književnog i publicističkog rada, a i kao novinar.

“Kao neko ko je sa Nedeljkom radio u dopisništvu `Glasa Srpske` u Srpskom Sarajevu ja sam evocirao uspomene na ta vremena i na doprinos koji je on dao da tada republička novina zaživi i među narodom, a to se prije svega radi tako što novinari osluškuju šta je to što narod želi da čita”, istakao je Šekara.

On je preporučio novim generacijama novinara da ponekad zavire u neke arhive i pronađu šta je to šta su nekada radili novinari “Glasa Srpske” i Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Šekara smatra da su tada mediji bili nešto ozbiljniji nego sada u vrijeme raznoraznih portala i da mlade generacije vide kakve su to teme koje interesuju ljude i kako se na taj način podiže tiraž novina bez senzacionalizma i tabloiziranja.

“Bitne su životne teme i običan čovjek. Nedeljko Zelenović je kao šef dopisništva `Glasa Srpske` u tome uspio i to govore arhive i brojke i mislim da je ostavio snažan pečat u razvoju novinarstva u našem gradu i Srpskoj”, istakao je Šekara.

Zelenovićev sin Vladimir istakao je da je porodica u saradnji sa Kulturnim centrom došla na ideju da se promoviše i zbirka poezije za djecu “Domaća zadaća”, koja je izdata nakon njegove smrti u martu 2022. godine.

“Mi želimo na ovaj način da mu se zahvalimo i odužimo”, rekao je on i dodao da je planirano da se ova manifestacija održava svake godine u martu kada će se objavljivati i Zelenovićevi neobjavljeni radovi i održavati književne večeri.

Na manifestaciji je pročitano i pismo recenzenta Vida Vicka Vukelića, koji nije mogao prisustvovati ovom događaju.

Vukelić je poručio da je Nedeljko Zelenović za svoje radove nagrađivan preko dvadeset puta, a radovi su mu prevođeni na nekoliko svjetskih jezika.

“Nedeljko je objavio 11 knjiga poezije, tri knjige poezije za djecu, dvije knjige književne kritike i dvije knjige kratkih priča, kao i jedan dramski tekst koji je izvođen širom naših prostora. Pored toga, Nedeljko je bio izuzetno cijenjen kao čovjek”, istakao je Vukelić.

Na manifestaciji je govorio i književnik Željko Pržulj, a Zelenovićeve pjesme je čitao glumac Milan Dimić.

Zelenović je preminuo 14. marta 2022. godine u 64. godini.

SRNA

Povezani članci

Pale: Sutra na otvorenom prikazivanje filma “Varljivo leto ’68”

“Kinoteka Republike Srpske” i Savjet mladih Pale organizovaće sutra bioskop na otvorenom na Palama, a posjetioci će moći da gledaju domaći film “Varljivo leto `68” režisera Gorana Paskaljevića. Za sve posjetioce u Olimpijskom parku na Palama biće obezbijeđene stolice i “lejzi begovi” za potpuni ugođaj, saopšteno je iz Savjeta mladih Pale. Projekcija je planirana za […]

Zatvoren “Art simpozijum Jahorina”

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika […]