Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Aleksić: Pravda je na našoj strani, NATO mora platiti materijalnu štetu građanima

23 Mart 2024
2 min.
Aleksić: Pravda je na našoj strani, NATO mora platiti materijalnu štetu građanima

Građani oboljeli od raka nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma moraju dobiti satisfakciju i NATO mora platiti materijalnu štetu, rekao je Јutarnjem programu RTRS-a advokat Srđan Aleksić.

Istakao je da su pravo i pravda na našoj strani.

– Nećemo odustati – naveo je Aleksić.

Aleksić je naveo da je analizama u Italiji dokazana uzročno-posljedična veza sa djelovanjem osiromašenog uranijuma kod oboljelih od raka u Srbiji, koje zastupa, te izrazio nadu da će dobiti uzorke biopsije i krvi ili medicinsku dokumentaciju od oboljelih ili porodica preminulih iz Republike Srpske.

– Moramo da radimo po modelu italijanskog advokata Anđela Tartalje, koji je izborio pravdu za više stotina italijanskih vojnika koji su oboljeli na Kosmetu. Ako je kod njih u Italiji Vrhovni sud potvrdio tužbe, a kod nas je katastrofa još veća, onda se moramo izboriti za pravo i pravdu za naše građane – rekao je Aleksić.

Aleksić, čija kancelarija zastupa oboljele građane Srbije, ističe da su tužbe podnesene i da je nemoguće da bilo ko ima imunitet od ratnog zločina.

Za 11 sedmica bombardovanja SR Јugoslavije, počevši od 24. marta 1999. godine, izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi od kojih je poginulo oko 200, a ranjeno više stotina lica, te upotrijebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, od kojih 126 djece.

Povezani članci

ANSA: Glasanje odgođeno jer nije usaglašen tekst dokumenta

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, koje je prvobitno bilo zakazano za 2. maj, odgođeno je i neće se dogoditi prije 6. maja, objavila je italijanska agencija ANSA pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora u UN. Izvori navode da novo odlaganje proističe iz neuspjeha da se finalizira konačan tekst dokumenta. Agencija […]

Sveštenik o roštiljanju za 1. maj, koji je u isti dan kad i Velika srijeda

Veliki broj građana će 1. maja, za Međunarodni praznik rada, provesti u roštiljanju i pretjerivanju u hrani i piću. Međutim, otac Predrag Popović objasnio je na svom Instagram profilu da je 1. maja post jer je tog dana Velika srijeda. – . Ne roštiljaj, već posti! – piše na njegovom profilu. On se osvrnuo i […]