Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Budimir: Razvoju nauke posvetiti mnogo više pažnje

25 April 2023
5 min.
Budimir: Razvoju nauke posvetiti mnogo više pažnje

Iako se od prošle godine sprovodi, studenti još nisu dovoljno upoznati sa projektom besplatnog školovanja i smještaja za one koji redovno upisuju godinu. To je u regionu jedinstvena podrška. Ministarstvo će nastaviti borbu sa svim negativnim pojavama u visokom obrazovanju, pa tako i protiv zloupotreba i falsifikovanja diploma. U planu je osnivanje sajber akademije i otvaranje naučnih instituta

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir smatra da je razvoju nauke u Srpskoj potrebno posvetiti mnogo više pažnje kako bi se iskoristili potencijali, te je u planu da povećanje izdvajanja za ovu oblast, kao i za razvoj instituta i ostalih naučno-istraživačkih centara.

Budimir je rekao u intervjuu Srni da resursi na ovim poljima nisu dovoljno iskorišteni, te istakao da će mu jedan od prioriteta u narednom periodu biti organizacija i formiranje instituta.

“Fakulteti i instituti nisu kompatibilni u svim aspektima svoga rada, jer instituti su naučne institucije koje su fabrike znanja, dok su fakulteti na prvom mjestu obrazovne, a onda naučne institucije”, pojasnio je Budimir.

PLAN – OSNIVANJE INSTITUTA KAO SAMOSTALNIH ORGANIZACIONIH JEDINICA

On je naveo da je plan da se u naredne četiri godine u određenim oblastima otvore instituti koji će raditi kao samostalne organizacione jedinice, imati stalno zaposlene istraživače i određivati stvari i projekte na korist društva i Republike Srpske.

“Kada dobijete strane projekte, oni često više služe onima koji vam daju novac, nego vama koji pravite istraživanje. Zato su instituti važni, to je oblast koja mi u ovom momentu predstavlja prioritet da to organizujemo, iako neće biti nimalo lako, jer je ozbiljan poduhvat za svaku državu”, rekao je Budimir.

On je kao značajnim ocijenio i sastanke koje je imao sa resornim ministrima u Srbiji, a na kojima je bilo riječi i o planovima da se objedinio srpski akademski i naučni prostor.

“U oblasti nauke veoma je značajno da počnamo i ubrzamo proces kategorizacije nacionalnih časopisa, koji radimo sa institutima i fakultetima u Srbiji, jer unapređenju nauke najbolje možemo doprinijeti unapređenjem naučnih publikacija”, rekao je Budimir.

POSEBNU PAŽNJU POSVETITI NAUČNIM DISCIPLINAMA KOJE SE BAVE NACIONALNIM IDENTITETOM

On smatra da posebnu pažnju treba posvetiti naučnim disciplinama koje se bave srpskim nacionalnim identitetom, kao što je srpski jezik, nacionalna istorija, te da se učine napori kako bi se dostignuća u tim oblastima zaštitila od devalvacije.

Budimir je napomenuo i da u oblasti nauke veliki značaj ima i projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka koji je planiran da bude smješten u Kampusu u Banjaluci, na 7,5 hiljada kilometara kvadratnih.

“To je vrlo kompleksna pojava u nauci i mjesto gdje se spaja nauka i privreda, kao i teorija i praksa. Trenutno smo u fazi završavanja glavnog idejnog projekta izgradnje naučno-tehnološkog parka, a očekujemo da izgradnja bude završena u naredne tri godine”, rekao je Budimir.

On je naveo da će to praktično biti laboratorija u kojoj će se spojiti naučna istraživanja koja su vršena na fakultetima i institutima, sa istraživanjima određenih firmi i preduzeća.

“Dozvolićemo mladima da se razvijaju u sladu sa svojim interesovanjima i da svoja istraživanja primjene direktno u privredu”, rekao je Budimir.

NASTAVAK REFORME VISOKOG OBRAZOVANJA DONOŠENJEM ZAKONSKIH I PODZAKONSKIH AKATA

Kada je riječ o visokom obrazovanju, Budimir je najavio da će biti nastavljen proces reforme u ovoj oblasti, donošenjem zakonskih i podzakosnkih akata.

“Tu su i brojni infrastrukturni projekti, čiji je cilj da našim studentima omogućimo što bolje uslove za studiranje i izvođenje nastave. Zatim, nastavićemo da izdvajamo značajna sredstva i za stipendije, kako bismo podstakli studente da što bolje uče, znajući da će njihov trud i rad biti nagrađeni”, rekao je Budimir.

BESPLATNO ŠKOLOVANJE I SMJEŠTAJ ZA REDOVNE STUDENTE – JEDINSTVENA PODRŠKA U REGIONU

Iako se od prošle godine sprovodi, on smatra da studenti još nisu dovoljno upoznati sa projektom besplatnog školovanja i smještaja za studente koji redovno upisuju godinu.

“To je veoma značajna i u regionu jedinstvena podrška koju studentima daje Republika Srpska, sa ciljem da studentima olakša studiranje, ali i da ih zadrži na ovim prostorima. Poruka kojom promovišemo ovaj program jeste ‘studiraj u Srpskoj, ostani u Srpskoj’ i njome želimo studentima dati do znanja da ih želimo zadržati ovde, ali i da radimo na podizanju standarda i kvaliteta na visokoškolskim ustanovama, naročito na dva javna univerziteta”, rekao je Budimir.

On je istakao da će Ministarstvo nastaviti borbu sa svim negativnim pojavama u visokom obrazovanju, pa tako i protiv zloupotreba i falsifikovanja diploma, te da će protiv visokoškolskih ustanova na kojima se ustanovi nepravilan i nezakonit rad, biti preduzete mjere.

PREDUZETI MJERE PROTIV VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA KOJE NEZAKONITO RADE

“Najrigoroznija mjera je da se toj ustanovi zabrani rad i da se ona izbriše iz registra visokoškolskih ustanova. Pokušavamo i kroz vanjsko vrednovanje, odnosno akreditaciju, da stalno kontrolišemo kvalitet na visokoškolskim ustanovama. Na žalost, često na određenim privatnim visokoškolskim ustanovama zadovoljena je samo forma, dok sadržaj i njegov kvalitet nisu na potrebnim nivoima”, rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će zahtijevati maksimalno podizanje kvaliteta i na javnim i na privatnim visokoškolskim ustanovama.

PODIĆI NIVO INFORMACIONE BEZBJEDNOSTI

Budimir je naveo da se u oblasti informacionog društva nastavlja realizacija projekta E-uprave u Srpskoj, ali i podizanja nivoa informacione bezbjednosti.

On je istakao i značaj sajber akademije, čije je osnivanje u planu, te pojasnio da je riječ o procesu obuka i treninga, a koji je zamišljen sa kompanijom iz Izraela, koja ima velikog iskustva u oblasti informacione bezvbjednosti.

“Sajber akademija treba da u procesu digitalizacije pomogne da zaštitite od zloupotrebe i uništavanja podatke koje ste stavili u digitalni format. Zbog toga je bilo potrebno napraviti sistem obuke kako bi ljudi i u javnoj upravi mogli da prepoznaju prijetnju, te da znaju kako da je prijave, rekao je Budimir.

On je naveo da će u okviru sajber akademije sarađivati Vlada Srpske, Inovacioni centar Banjaluka i Univerzitet u Banjaluci, te da će postojato i moduli, namijenjeni za različite oblasti, kao što je javna uprava, mediji, te akademska zajednica.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Srpska će proglasiti nezavisnost ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska, ukoliko Nijemac Kristijan Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da svoj status brani tako što će proglasiti nezavisnost. Dodik je naveo da je francuske senatore u Parizu danas informisao da Nijemac Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni […]

Dodik u Parizu sa francuskim senatorima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u višednevnoj radnoj posjeti Francuskoj. Danas se sastao sa francuskim senatorima, nakon čega će razgovarati i sa savjetnikom francuskog predsjednika Emanuelom Bonom. Sastanku sa senatorima prisustvovao je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir. Dodik je za RTRS ranije rekao da će senatore informisati […]