Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Kroz tri projekta obezbijeđeno 910.000 KM, pristupni pregovori nova prilika

03 April 2024
2 min.
Ćosić: Kroz tri projekta obezbijeđeno 910.000 KM, pristupni pregovori nova prilika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je grad kroz tri pojekta obezbijedio 910.000 KM za Gradsku razvojnu agenciju, te istakao da je otvaranje pristupnih pregovora sa EU prilika za nova sredstva i prijekte.


Ćosić je pojasnio da je u okviru Programa transnacionalne saradnje EU “Intereg Danube 2021-2027” odobren projekat “Kulinarska staza nacionalne i lokalne kuhinje u Dunavskom regionu”, ukupne vrijednosti 4.538.000 KM, a odobreni budžet za Gradsku razvojnu agenciju je 156.000 KM.

On je naveo da projekat obuhvata identifikaciju, digitalizaciju, zaštitu i revalorizaciju kulturnog nasljeđa, posebno u udaljenim i ugroženim područjima Dunavskog regiona, razvoj novog poslovnog modela za gastroturizam, te razvijanje institucionalne platforme za novi inovativni sistem u kulinarstvu.

Biće izrađena i transnacionalna strategija za zaštitu i razvoj etničkog i lokalnog kulinarskog nasljeđa u Dunavskom regionu, čija je implementacija počela 1. januara i trajaće do 30. juna 2026. godine. Projekat pripremljen u saradnji sa 19 partnera iz zemalja EU, Srbije, Crne Gore i BiH.

U okviru Programa transnacionalne saradnje EU “Interreg Evro-MED 2021-2027”, Ćosić je rekao da je odobren projekat održivosti turizma kroz poboljšanje saradnje i digitalnu transformaciju.

“Cilj projekta je da se kroz digitalnu transformaciju poboljša upravljanje turističkim destinacijama”, naveo je Ćosić na “Fejsbuk” profilu, te dodao da je implementacija počela 1. januara i trajaće do 30. septembra 2026. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 4.683.039 KM, a 393.043 KM odobreno je za Gradsku razvojnu agenciju u Trebinju. Projekat je pripremljen u saradnji sa 10 partnera iz zemalja EU, Crne Gore i BiH.

Gradskoj razvojnoj agenciji odobren je i projekat “Korak do posla – Obuka i zapošljavanje nezaposlenih u Istočnom Sarajevu” koji će biti realizovan na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočne Ilidže.

Ćosić je naveo da je predviđeno da projekat traje 21 mjesec, ukupan budžet je 360.938 KM, a potpisivanje ugovora sa donatorom planirano je u maju.

“Ovakvi projekti su odličan način da se realizuju aktivnosti koje su od opšteg interesa i sigurno da svi zajedno treba da iskoristimo priliku i što više se angažujemo u tom pravcu kako bismo efikasno iskoristili resurse koji nam se nude”, ocijenio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, grad Istočno Sarajevo posredstvom Gradske razvojne agencije ima adekvatno osposobljeno osoblje koje može da realizuje te poslove, o čemu svjedoče brojni realizovani projekti u prethodnom periodu.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Proces protiv Dodik i Lukića besmislen – Srpska će iskristalisati svoju poziciju (VIDEO)

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Najavljeno je okupljanje velikog broja građana iz Srpske i Srba iz Federacije, kako bi pružili masovnu podršku predsjedniku Republike pred Sudom BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić […]

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]