Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

13 April 2024
2 min.
Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj.


“Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”, rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske.

Ćosić je naveo da o razvijenosti planinarstva u Istočnom Sarajevu svjedoči činjenica da je na gradskom području aktivno šest planinarskih društava – u Trnovu i Palama po dva, na Sokocu jedno, te jedno u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži.

“NJihov aktivizam na terenu i saradnja sa njima govore o tome da je i lokalna samouprava posvećena ovim ljudima”, dodao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva podsjetio je da je i Gradska uprava značajnim dijelom finansirala izgradnju via ferata na Romaniji i Treskavici.

“U kontinuitetu pomažemo naša planinarska društva – njihove aktivnosti i izgradnju infrastrukture”, izjavio je Ćosić novinarima.

Prema njegovim riječima, planarska društva imaju dobru vezu i sa Gradskom i sa opštinskim upravama, a njihove aktivnosti mogu biti dodatak turističkoj promociji grada Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske.

“Generalno mislim da planinare možemo smatrati i turističkim radnicma”, rekao je Ćosić.

On je ocijenio da planinarstvo otvara ogroman prostor za komercijalizaciju.

“Mislim da je ogromno ono što planinarska društva mogu ponuditi u svojim matičnim planinarskim domovima, u smislu ponude aktivnog turizma i aktivnog načina života,
te da može donijeti prihod njima, ali i otvoriti put za zapošljavanje drugih ljudi u djelatnostima koje su bliske ovim aktivnostima, što može biti značajan segment privrede u Istočnom Sarajevu”, zaključio je Ćosić.

SRNA

Povezani članci

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]

Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

Major Vuko Čvoro prerano nas je napustio na današnji dan, 27. aprila 2016. godine u svojoj 58. godini života, ostavivši iza sebe neutješnu majku, suprugu, sinove, snahe i unučad. Disciplinovanost, iskrenost, pravednost i odgovornost bile su vrline koje su krasile ovog čovjeka, prvenstveno sina, supruga, oca i djeda, a zatim borca Vojske Republike Srpske, koji […]