Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

27 April 2024
1 min.
Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

Major Vuko Čvoro prerano nas je napustio na današnji dan, 27. aprila 2016. godine u svojoj 58. godini života, ostavivši iza sebe neutješnu majku, suprugu, sinove, snahe i unučad.

Disciplinovanost, iskrenost, pravednost i odgovornost bile su vrline koje su krasile ovog čovjeka, prvenstveno sina, supruga, oca i djeda, a zatim borca Vojske Republike Srpske, koji je dva puta krvario za otadžbinu, a zatim i kao policijskog službenika CJB, odnosno Policijske uprave Istočno Sarajevo, u kojoj je proveo posljednje godine života.

Vuko Čvoro je rođen 6. septembra 1958. godine u selu Miošići, podno junačke gore Romanije, kakav je i sam bio. Osnovnu školu završio je u Prači, dok je srednju mašinsku tehničku školu završio u Palama. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smjer Odbrana i zaštita.

Odbrambeno-otadžbinski rat ga zatiče u kasarni “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici sa činom kapetana prve klase. Sredinom 1992. godine Glavni štab Vojske Republike Srpske ga postavlja za komandanta 2. Pračanskog bataljona, a godinu dana nakon toga je prekomandovan na čelo 2. Kasindolskog bataljona.

U zimu 1994. godine dolazi na čelo 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, gdje je dočekao kraj rata u činu majora.

Katera

Povezani članci

Na Novom Zejtinliku održan istorijski čas za oko 250 učenika

Na Srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu danas je, nakon polaganja cvijeća na centralni spomen-krst, za gotovo 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz Istočne Ilidže i Sokoca održan istorijski čas, u okviru manifestacije “Dani odbrane Ilidže”. Doktorand istorije Lazar Škobo istakao je na istorijskom času da je veoma važno da osnovci i srednjoškolci […]

Porodilištu Bolnice “Srbija” uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Istočno Sarajevo Milan Simanić i sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Istočna Ilidža Jelena Mršić danas su, povodom Nedjelje Crvenog krsta, obišli Odjeljenje ginekologije i akušerstva u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu i uručili pet paketa opreme i potrepština za novorođenčad. “Nadamo se da će djeca rođena na 8. maj – […]