Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

“Crna ruka” patriote i zavjernici

09 Maj 2023
2 min.
“Crna ruka” patriote i zavjernici

Radi ostvarenja narodnog ideala – ujedinjenja srpstva, u Beogradu je 9. maja 1911. godine osnovana Tajna organizacija “Ujedinjenje ili smrt”, kasnije nazvana “Crna ruka”.


Vođe ove organzacije su bili Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković, a ona je predviđala upotrebu nasilja u rušenju Otomanskog carstva i Austrougarske.

Vođe “Crne ruke” učestvovale su i u ubistvu posljednjih Obrenovića, a ova organizacija bila je, bez jasnih dokaza, optuživane da je pomogla u atentatu na Franca Ferdinada u Srajevu.

Međutim, tokom Prvog svjetskog rata, na Krfu, Apis i neki njegovi saborci su uhapšeni.

Bio je to obračun regenta Aleksandra Karađorđevića i prvaka Radikalne stranke sa Apisom i oficirima koji su 1903. godine ubili kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin.

Optužbe da su pripremali pobunu u vojsci, prevrat i ubistvo regenta i srpskog premijera Nikole Pašića nisu dokazane, ali je sud osudio devet optuženih na smrt i dvojicu na 15 godina robije.

Veliki vojni sud djelimično je preinačio presudu, ali su Apis, major LJubomir Vulović i Rade Malobabić strijeljani u Solunskom polju 26. juna 1917. godine.

Na osnovu kasnijih dokaza 1953. obnovljen je proces i Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i ostale.

Dragutin Dimitrijević Apis ostao je jedna od najkontroverznijih ličnosti srpske istorije za koje se vežu mnogobrojna dešavanja i prevrati u prvoj deceniji i po 20 vijeka.

U ovoj organizaciji bio je i kasniji čuveni Staljinov egzekutor – Mustafa Golubić. On je odlikovan za hrabrost koju je pokazao u redovima srpske vojske, ali je odbio da svjedoči protv Apisa.

Nakon hapšenja i strijeljanja Apisa, Golubić je postao neprijatelja Karađorđevića.

SRNA

Povezani članci

Navršeno 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspjelo samo 169 od njih 1.073. U toj najvećoj “Fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Јevreja i Roma. Koncentracioni logor […]

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]