Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Danas u Istočnom Sarajevu sastanak partnera u vlasti na nivou BiH

17 April 2024
2 min.
Danas u Istočnom Sarajevu sastanak partnera u vlasti na nivou BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će danas, u još jednom pokušaju da bude data šansa evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu biti organizovan sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou – srpske strane, bošnjačke strane i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

“Mislim da je ovo posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti”, istakao je Dodik.

Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, naveo je da očekuje da budu riješeni probleme zastoja u radu Doma naroda parlamenta BiH, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad tog doma.

“Očekujemo da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi”, naglasio je Dodik.

Mora se, kaže on, razvlastiti Centralna izborna komisija BiH, koja je odlukama nelegalnog Kristijana Šmita previše dobila neki značaj, moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.

“Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla”, poručio je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Majkl Marfi, blokiran je kompletan evropski put, istakao je Dodik.

“Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Šmit, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH”, naveo je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Proces protiv Dodik i Lukića besmislen – Srpska će iskristalisati svoju poziciju (VIDEO)

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Najavljeno je okupljanje velikog broja građana iz Srpske i Srba iz Federacije, kako bi pružili masovnu podršku predsjedniku Republike pred Sudom BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić […]

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]