Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Bošnjaci srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila

22 April 2024
3 min.
Dodik: Bošnjaci srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici srušili pozitivan napredak koji je ostvarila BiH.

“/Denis/ Bećirović, /Željko/ Komšić i /Elmedin/ Konaković, kao i ostali bosanski muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz”, istakao je Dodik.

On je naveo da je BiH koju oni predstavljaju plod njihove mašte, da ne postoji, te sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za Republiku Srpsku, ni za BiH ako je ustavna i dejtonska.

“Oni predstavljaju svoje politike, što opet nije od nekog značaja, jer njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, je ravan nuli”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je BiH država, to što oni rade bilo bi već kažnjeno.

“Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda”, napisao je Dodik na mreži “Iks”.

Dodik je napomenuo da su Bošnjaci za građenje unitarističkog pokreta dobili podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzorišu rezoluciju o Srebrenici kako bi bosanskim muslimanima isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata.

On je ponovio da je donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo s nastavkom postojanja BiH i da to treba da znaju svi koji podržavaju tako nešto.

“Glupa tvrdnja kako to, navodno, vodi pomirenju govori o podmuklim namjerama”, dodao je Dodik.

On je naglasio da su Bošnjaci izašli iz okvira Dejtona i iz BiH svojim jednostranim akcijama.

“Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcionisanje Republike Srpske u takvim uslovima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u dejtonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedan dio zemalja manipuliše pričom o Srebrenici.

“Republika Srpska ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bosanski muslimani žive za to da Republici Srpskoj bude loše i čine sve da nam otežaju život”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska opredijeljena za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana. “Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem. Bosanski muslimani su već krenuli”, zaključio je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Cvijanović: Princip jednakosti glavni čuvar stabilnosti, a ne represija, tutorstvo i međunarodni intervencionizam

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je princip jednakosti glavni čuvar mira i stabilnosti u BiH, a ne represija, tutorstvo ili međunarodne intervencije, kako često pogrešno i nerazumno tvrde oni koji žele da opravdaju takav međunarodni intervencionizam i svoje kolonijalno ponašanje. U obraćanju putem video-linka na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj […]

Počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN, obraća se Željka Cvijanović (VIDEO

U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će se raspravljati o situaciji u BiH. Sjednica je počela usvajanjem dnevnog reda. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović putem video linka obraća se na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Amerikanci su uputili zahtjev Savjetu bezbjednosti UN da se na sjednici putem video-linkaobrati i Kristijan […]