Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Iza zapadnobalkanske četvorke krije se ideja o velikoj Albaniji

30 Mart 2023
1 min.
Dodik: Iza zapadnobalkanske četvorke krije se ideja o velikoj Albaniji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je novosnovana Zapadnobalkanska četvorka zapravo “albanska četvorka” iza koje se krije stara ideja o velikoj Albaniji, te istakao da je srpski nacionalni cilj ujedinjenje Republike Srpske i Srbije.


“Evo, ja sad kažem da je naš cilj ujedinjenje, a to znači da ćemo se odvojiti od BiH i pripojiti Srbiji. Ja to ozbiljno mislim i mi samo biramo trenutak kada ćemo to uraditi. Tu nije ništa sporno”, izjavio je Dodik novinarima u Foči.

On je rekao da za dva dana očekuje komentare na ovu njegovu izjavu.

Dodik je obrazložio da je Zapadnobalkanska četvorka u suštini nekakva albanska četvorka, jer su tu Albanac iz Svejerne Makedonije, Albanac sa Kosova, Albanac iz Albanije i vlast iz Crne Gore takva kakva jeste.

“Oni prije svega pokušavaju da naprave priču o `velikoj Albaniji`, a samo se pokrivaju tom pričom o Evropi”, ocijenio je Dodik.

Zapadnobalkanska četvorka osnovana je u Skoplju, a čine je Sjeverna Makedonije, Albanija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani naveo je da je platforma Zapadnobalkanske četvorka “u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i sa demokratskim vrijednostima i principima”.

SRNA

Povezani članci

Ročište Dodiku i Lukiću 17. aprila

Nastavak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću pred Sudom BiH biće održan 17. aprila, rekao je Srni branilac predsjednika Goran Bubić. Bubić je istakao da prethodno određeni termin 5. aprila nije odgovarao zbog ranije planiranih obaveza predsjednika. “Odbrana je tražila odlaganje prvobitnog termina od 3. aprila, […]

PU Foča: U toku potraga za nestalim licemPU Foča:

Policijski službenici Policijske uprave Foča intenzivno tragaju za licem Tanasković Dragom (rođen 1994. godine) iz Čajniča čiji je nestanak prijavljen Policijskoj stanici Čajniče 28. marta 2024. godine u 8.00 časova, saopšteno je iz ove uprave. – Nestalo lice je poslednji put viđeno uvidom u sistem video nadzora javnih površina opštine Foča na lokaciji “Јužni most […]