Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Srpska direktno bira člana Predsjedništva

02 Jun 2023
2 min.
Dodik: Srpska direktno bira člana Predsjedništva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsjedništva i to se neće mijenjati.


Dodik rekao je novinarima da je pomenuti stav Srba poznat, te da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu.

“Na svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH želimo da budemo uključeni. Na primjer, ranije smo predlagali da se cenzus poveća sa tri na pet odsto u smislu da eliminišemo osnove političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, odnosno da mandat pripada stranakama a ne pojedincima”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, precizirao je da će tako stranka moći da utiče na to kako će upravljati mandatima.

On je dodao da srpska strana smatra i da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Srpske za predsjednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Vijeće naroda Srpske i lokalne izbore.

“Smatramo da to nije u nadležnosti te komisije već Izborne komisije Srpske. I jedan od naših osnovnih zahtjeva biće da se to pitanje konačno riješi i da CIK BiH jedino što može da radi jeste da provodi izbore na nivou Predsjedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH. To je ono što jeste njen zadatak, a sve ostalo je uzurpacija”, pojasnio je Dodik.

On je podsjetio da je vladajuća koalicija na nivou BiH, pri svom formiranju, rekla da CIK nije izabrana zakonito, te da će se to pitanje rješavati u nekom dolazećem periodu.

“Mi sada izučavamo način kako da to riješimo a jedan je da se u parlamentu donese odluka, razriješe članovi CIK-a i izabere nova komisija. Drugi način je da se interveniše u zakonu i stavi uslov da se mora birati nova komisija. Mi ćemo izabrati način koji je najmanje pravno sporan”, rekao je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Kažnjivo paliti vatru na otvorenom prostoru i izazivati požare

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da su u protekla dva dana na teritoriji Republike Srpske izbili brojni požari na otvorenom prostoru, koje je izazvao čovjek, podsjetivši da su takve aktivnosti zakonski kažnjive. Prilikom neodgovornog paljenja strnjišta i suve trave ljudi izazivaju nekontrolisano širenje vatrene stihije na druge privatne i javne posjede, što napreže lokalne, […]

Spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata

Uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata su spremne i ukoliko dobijemo povratne informacije od svih ministarstava, ove uredbe će se naći na sljedećoj sjednici Vlade Republike Srpske, rekao je minstar trgovine i turizma Denis Šulić. – Svakodnevno pratimo odnos cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, u odnosu na Federaciju, čije su namjernice […]