Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Dvostruki aršini sarajevske čaršije

28 Oktobar 2021
2 min.
Dvostruki aršini sarajevske čaršije

“O glavi možda i može da se pregovara, ali o obrazu, ko ima obraza, ne može“.

Text, letter

Description automatically generated

A picture containing text, outdoor

Description automatically generated

Sarajevo i Istočno Sarajevo su već odavno dva samo geografski povezana prostora i ništa više od toga. Političko Sarajevo već godinama radi na tome i koristi svaku priliku da ponizi svaku srpsku žrtvu i opravda zločine koje su činili pojedinci/grupe iz tzv. Armije RBiH. Pečat na ovu konstataciju stavilo je Gradsko vijeće Sarajeva, na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, koje je sa 20 glasova ZA, jednim protiv i 4 suzdržana, usvojilo odluku o podizanju spomen-obilježja Kazani, koji je upućen na prijedlog gradonačelnice Karić.

Svako ko medijski sadržaj doživljava više od samog naslova primjetiće kako se u prijedlogu teksta koji treba da stoji na samom spomen-obilježju NE NAVODE POČINIOCI ZLOČINA, iako je za ovaj zločin osuđeno 14 vojnika tzv. Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Podsjećanja radi, u Sarajevu se na nekoliko mjesta nalaze table na kojima se užasnim natpisom „Srpski zločinci“ etiketira jedan cijeli narod. 

Dakle, u Sarajevskoj nahiji dozvoljeno je etiketirati cijeli jedan narod ali samo ako se radi o Srbima. Koliko god Istočno Sarajevo ima snage i želje, inicijativa i pokušaja da pruži ruku, Sarajevo to uporno odbija i samo produbljuje svaku moguću krizu ostavljajući mladim generacijama teško breme prošlosti.

Povezani članci

Grajf: Srbi su narod nad kojim je izvršen genocid

Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf istakao je da su upravo Srbi narod o kome se može govoriti da je nad njim izvršen genocid, a da iza “tužne inicijative” o rezoluciji o Srebrenici u UN stoje politički razlozi i da ona neće doprinijeti miru u regionu. Grajf je rekao da ono što se u […]

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]