Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

28 Mart 2024
2 min.
Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar i bivši diplomata DŽejms DŽatras.


“Gaulajter Šmit potonuo je na novi nivo licemjerja”, rekao je DŽatras, iskoristivši izraz za partijskog vođu regionalnog ogranka Nacističke partije /NSDAP/, koji znači “vođa gaua”, teritorijalne oblasti Nacističke Nemačke.

DŽatras je napomenuo da je Šmit neko ko čak nije ni zakonito postavljen na svoju funkciju, a tvrdi da štiti demokratski integritet glasanja u BiH pokušajima da nedemokratskim, ličnim ukazom nametne sistem prebrojavanja glasova koji bi prenio integritet izbora sa papirnih glasačkih listića na elektronsko prebrojavanje glasova.

On je naglasio narod u Americi iz gorkog iskustva zna da je onima koji kontrolišu sistem najlakše da manipulišu elektronskim brojanjem glasova.

“Pogoršavajući svoj napad na legitimna prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, Šmit uzima sebi za pravo da odlučuje za koje kandidate će narodu biti dozvoljeno da glasa. Nazivanje toga `demokratijom` i `izbornim integritetom` je ruganje tim pojmovima”, dodao je DŽatras, koji je doktor pravnih nauka na Univerzitetu DŽordžtaun.

Šmit je u utorak, 26. marta, izjavio da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, “podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU”.

SRNA

Povezani članci

ANSA: Glasanje odgođeno jer nije usaglašen tekst dokumenta

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, koje je prvobitno bilo zakazano za 2. maj, odgođeno je i neće se dogoditi prije 6. maja, objavila je italijanska agencija ANSA pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora u UN. Izvori navode da novo odlaganje proističe iz neuspjeha da se finalizira konačan tekst dokumenta. Agencija […]

Sveštenik o roštiljanju za 1. maj, koji je u isti dan kad i Velika srijeda

Veliki broj građana će 1. maja, za Međunarodni praznik rada, provesti u roštiljanju i pretjerivanju u hrani i piću. Međutim, otac Predrag Popović objasnio je na svom Instagram profilu da je 1. maja post jer je tog dana Velika srijeda. – . Ne roštiljaj, već posti! – piše na njegovom profilu. On se osvrnuo i […]