Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Foča: Na medicini studenti sa tri kontinenta

15 Februar 2022
2 min.
Foča: Na medicini studenti sa tri kontinenta

Grupa studenata iz Indije doputovala je u Foču, gdje će na Medicinskom fakultetu pohađati studije na engleskom jeziku i pridružiti se kolegama iz Italije, Egipta i zemalja regiona, a narednih dana očekuje se dolazak i studenata iz Bangladeša.


Nakon dolaska studenata iz Bangladeša, koji se očekuju naredne sedmice, medicinu na engleskom jeziku u Foči će učiti 24 studenta iz Evrope, Afrike i Azije.

Predstavnici indijske Agencije za obrazovanje studenata u inostranstvu “Varlin”, koji su se danas u Foči sastali sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta istakli su da ova visokoškolska ustanova nudi odlične uslove za studiranje.

“Prvi utisak na mene je ostavio studentski dom jer je to odlično mjesto da se živi šest godina. Obišli smo i zgradu fakulteta, učionice i laboratorije i veoma smo zadovoljni”, rekao je zastupnik Agencije Bagvan Sing.

U ovoj agenciji, koja se posredovanjem pri upisu studenata bavi već 15 godina, istakli su da Foču vide kao jednu od najboljih destinacija za studiranje, a posebno su zadovoljni uslovima smještaja.

“Obišli smo mnogo univerziteta i možemo da kažemo da je u Foči jedan od najboljih smještaja. Zadovoljni smo udobnošću, a mali problem je hrana, što ćemo narednih dana riješiti”, naveo je predstavnik te agencije Pradip Kumor Šasma.

Medicinski fakultet u Foči prva je visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj koja je uvela studij na engleskom jeziku.

Dekan Fakulteta Dejan Bokonjić napomenuo je da je diploma koju steknu studenti iz inostranstva međunarodno priznata.

“Sa nacionalnim savjetima zemalja iz kojih studenti dolaze već dugo smo pripremali dokumentaciju da priznaju našu diplomu. Kada polože prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Foči i prijemni ispit u svojoj zemlji, mogu doći da studiraju, a po završetku studija automatski im se priznaje diploma i mogu da rade u svojoj zemlji kao ljekari”, ukazao je Bokonjić.

Pomoćnik dekana za studije na engleskom jeziku Nedeljka Ivković izrazila je nadu da će se studenti iz Indije brzo prilagoditi kao što je to bio slučaj sa njihovim kolegama koji su stigli jesenas.

“Presrećni smo jer se konačno ostvario naš san da Medicinski fakultet u Foči bude internacionalna škola, da nam dolaze studenti iz cijelog svijeta, jer smo došli do nivoa da imamo šta pokazati”, istakla je Ivkovićeva.

SRNA

Povezani članci

Vuk Janković riješio višedecenijski matematički zadatak

 Učenik prvog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Vuk Janković uspio je da riješi zadatak iz geometrije koji je profesor Vladimir Stojanović postavio prije skoro 60 godina. Stojanović je danas u trebinjskoj Gimnaziji uručio mladom matematičaru novčanu nagradu, udžbenike za talente, kao i udžbenike koje je ranije pisao i kojih više nema u prodaji. On […]

Drina obogaćena pastrmkom i šaranom, donacija “Hidroelektrane na Drini”

U rijeku Drinu u gornjodrinskom slivu pušteno je 2.200 kilograma mlađi potočne pastrmke i tri tone šarana, zahvaljujući donaciji preduzeća “Hidroelektrane na Drini”. Direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić izjavio je novinarima da su izvršili poribljavanje Drine i njenih pritoka na području Višegrada, Rudog, Rogatice, Novog Goražda, Čajniča i Foče. “Siguran sam da ćemo doprinijeti obogaćivanju […]