Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Foča: Opštinske stipendije za 152 studenta

03 April 2024
2 min.
Foča: Opštinske stipendije za 152 studenta

Opština Foča izdvojiće ove godine 195.000 KM za stipendiranje 152 studenta, koliko ih je ispunilo uslove konkursa, a sa kojima je danas načelnik opštine Milan Vukadinović potpisao ugovore.

Načelnik opštine Milan Vukadinović istakao je da su od 2020. godine svake godine stipendije povećavane za po 10 maraka, nakon što prethodno 15 godina nisu mijenjane.

“Obuhvatili smo širok krug naše djece, da na ovaj način pružimo podršku njihovim porodicama u ovim teškim i turbulentnim vremenima. Posebno sam ponosan da smo od 2020. godine, kada je iznos stipendije za brucoše bio 80 KM, prema mom zacrtanom cilju i obećanju, došli do iznosa 120 KM za prvu godinu, odnosno 130 za drugu i 140 KM za treću i četvrtu godinu”, naveo je Vukadinović.

On je dodao da će se opština truditi da i naredne godine poveća stipendije, te da posebno nagradi najbolje studente, za šta bi se planirala i dodatna sredstva.

Student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Jovana Radović zahvalila je za stipendiju opštini Foča, dodavši da će sredstva iskoristiti za otplatu doma, da se nabave knjige, za sve ono što je u vezi sa studiranjem.

Zadovoljna je i Ana Božović, student prve godine Medicinskog fakulteta u Foči, odsjek defektologije, istakavši da će pokriti troškove nabavke knjiga i još neke potrebe za fakultet.

Majka studentkinje prve godine Medicinskog fakulteta Mirjana Kovač naglasila je da roditeljima mnogo znači ovaj vid podrške, s obzirom da mnogi nisu zaposleni, te zahvalila opštini.

Darko Gavran, čija je kćerka student druge godine Fakulteta političkih nauka u Moskvi, istakla je da je ovo lijep gest opštine.

“Lijepo je što opština izdvaja sredstva, kolika god ona bila, djeci je to dovoljno”, rekao je Gavran.

Među stipendistima su studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom 7,50, djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, studenti bez jednog ili oba roditelja, korisnici socijalne pomoći, studenti čija su oba roditelja nezaposlena, kao i oni iz višečlanih porodica sa troje i više djece.

Stipendije su dobili i brucoši sa odličnim uspjehom iz srednje škole i nagradama sa takmičenja.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Saracin mi je rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da stranci razmišljaju o tome da će Republika Srpska biti nezavisna država, navodeći da mu je takvu stvar rekao i specijalni izaslanik njemačke vlade za Balkan Manuel Saracin. – Saracin mi je na sastanku veoma ozbiljno rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna država, […]

U Srpskoj rođeno 19 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 19 beba, 10 dječaka i devet djevojčica. Sedam beba rođeno je u Banjaluci, četiri u Doboju, tri u Bijeljini, dvije u Foči, a po jedna u Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Gradišci, potvrđeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci su rođena četiri dječaka i tri djevojčice, u […]