Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Ivo Andrić primio Nobelovu nagradu

10 Decembar 2022
1 min.
Ivo Andrić primio Nobelovu nagradu

 Srpskom književniku Ivi Andriću je na današnji dan 1961. godine uručena Nobelova nagrada za književnost, koju je primio na svečanosti u Stokholmu pred 700 zvanica i švedskom kraljevskom porodicom u dvorani Koncertne palate Švedske akademije.


Bilo je to visoko priznanje piscu koji je romanima “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Prokleta avlija” i nizom drugih djela prikazao svijetu do tada manje poznate ljude i sudbine sa balkanskog područja.

Nobelov komitet obrazložio je nagradu “epskom snagom kojom je Andrić oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”.

Andrić se besjedom “O priči i pričanju” zahvalio za priznanje.

Istovremeno, u besjedi u ime Nobelovog komiteta navedeno je: “Andrić nosi u sebi mnogo nježnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje u njegovim očima potvrđuje stvarnost zla.

On je pisac koji je majstor jednog sasvim ličnog, originalnog kruga motiva.Andrić otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svjetske hronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena”.

Nagradu od milion dolara dobijenu osvajanjem Nobelove nagrade Andrić je poklonio za razvoj bibliotekarstva u BiH.

Ivo Andrić je prvi, i za sada jedini, dobitnik Nobelove nagrade za književnost na ovim prostorima.

SRNA

Povezani članci

Na današnji dan počela bitka na Košarama – najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji

Na današnji dan prije 25 godina počela je nesumnjivo najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji – bitka na Košarama, kada su pripadnici terorističke OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske namjeravali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije. Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rase […]

Dogodilo se na današnji datum, 9. april

Danas je utorak, 9. april, 99. dan 2024. Do kraja godine ima 266 dana. 1241. – Mongolski konjanici pod komandom Batu Kana – unuka DŽingis Kana potukli njemačke tevtonske vitezove u bici kod Legnice u Šleziji. 1483. – Umro engleski kralj Edvard Četvrti, vođa dinastije Jork u građanskom “ratu dviju ruža” protiv pristalica dinastije Lankaster. […]