Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Izbor novog rukovodstva SANU: Astronom i kompozitor u trci za predsjednika

30 Mart 2023
2 min.
Izbor novog rukovodstva SANU: Astronom i kompozitor u trci za predsjednika

Izbor predsjednika Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ biće održan danas u Beogradu, kada će akademici birati između dvojice kandidata, akademika – Zorana Kneževića, koji je po struci fizičar, i kompozitora Svetislava Božića, potvrđeno je Srni u SANU.


Biće birana i dva potpredsjednika, odnosno prvi i drugi potpredsjedik, kao i novi generalni sekretar.

Kandidati za prvog potpredsjednika su akademici Miodrag Mateljević i Zoran Popović, a za drugog akademici Slavenko Terzić i Miodrag Marković.

Kandidati za novog generalnog sekretara SANU su akademici Nebojša Lalić i Dušica Lečić Taševski.

Kandidati za predsjednika SANU Svetislav Božić i Zoran Knežević su se u predstavljanju svojih programa 15. marta saglasili da SANU treba da ostane nadstranačka, samosvojna i dostojna svoje slavne istorije.

Dosadašnji predsjednik SANU Vladimir Kostić, koji je nedavno dao ostavku na mjesto predsjednika SANU, bio je osam godina na čelu ove ugledne nacionalne institucije.

Predsjednik SANU bira se na četiri godine između redovnih članova Akademije.

Glasanje je tajno, a osim predsjednika SANU, istovremeno se biraju i dva potpredsjednika i sekretar, ali to glasanje je odvojeno.

Pobjeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu.

U SANU postoji osam odjeljenja, sa 124 člana.

Sjednica će početi u 11.00 časova u svečanoj sali SANU.

SRNA

Povezani članci

Policija Austrije traži ove žene zbog nestanka male Danke (FOTO)

Bečka policija zatražila je danas po nalogu javnog tužioca Austrije objavljivanje novih fotografija na kojima se vidi djevojčica koja liči na nestalu Danku Ilić. Kako se navodi u saopštenju policije nalog je izdat jer se sumnja na otmicu djeteta i istovremeno pozivaju se svi koji poznaju žene ili znaju gde se one najave da se […]

Austrijska policija: Velika vjerovatnoća da je na snimku iz Beča dvogodišnja Danka Ilić

Austrijska policija se zvanično oglasila povodom snimka od subote koji je napravio srpski državljanin na tramvajskoj stanici u Beču, a na kojem se vide dvije žene sa devojčicom koja liči na nestalu Danku Ilić. olicija navodi da su članovi porodice dvogodišnje djevojčice izjavili da je na snimku najvjerovatnije ona. U Srbiji se nastavlja istraga u […]