Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Izraelci spremni da ublaže uslove primirja

26 April 2024
1 min.
Izraelci spremni da ublaže uslove primirja

Vlasti Izraela spremne su da ublaže uslove postavljene Hamasu i pristaće na privremeno primirje ako palestinska grupa oslobodi manje od 40 talaca, nakon što je taj radikalni pokret odbio prijedlog koji su pripremili posrednici iz Katara, Egipta i SAD, javio je list “Tajms ov Izrael”.


Prema pisanju lista, Izrael je sada spreman da prihvati oslobađanje 20 talaca u prvoj fazi, sve dok se radi o ženama, muškarcima starijim od 50 godina i teško bolesnim licima, ali Hamas tvrdi da nema toliko živih talaca iz tih kategorija.

List dodaje da je Ratni kabinet Izraela dozvolio pregovaračkom timu da pokuša fleksibilniji pristup u razgovorima sa egipatskom delegacijim koja će danas doputovati u Tel Aviv radi dodatnih razgovora, prenio je TASS.

Pregovarači su početkom mjeseca iznijeli novi prijedlog zaraćenim stranama. Prijedlog podrazumijeva tri faze. U prvoj fazi predloženo je da Hamas oslobodi 40 talaca u zamjenu za 900 zatvorenih Palestinaca, uključujući 100 njih koji su na doživotnoj robiji. Prijedlog, navodno, uključuje i vraćanje raseljenih lica na sjever Pojasa Gaze, kao i prolazak 500 kamiona sa humanitarnom pomoći dnevno.

SRNA

Povezani članci

Izraelska vojska počela evakuaciju civila iz Rafe

Izraelske odbrambene snage /IDF/ počele su evakuaciju civila iz grada Rafa na jugu Gaze u okviru priprema za vojnu operaciju, piše “Tajms of Izrael”. Prema pisanju lista, “izraelska vojska je pozvala Palestince da se evakuišu iz istočnih dijelova Rafe, nedaleko od izraelske granice, uoči planirane ofanzive u oblasti u južnom Pojasu Gaze”. “Civili se pozivaju […]

Lavrov: Zapad hoće da slomi Srbe, Dodik se jedini u BiH bori za dejtonske principe

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da i dalje traju nastojanja da se Srbi slome pa se zbog toga pokušava izglasati rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, kao i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini koji se u BiH bori za dejtonske pricipe. – Cilj da se slome Srbi još […]