Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Ječam žnjela” u novom ruhu premijerno povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilofija

30 Oktobar 2021
3 min.
“Ječam žnjela” u novom ruhu premijerno povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilofija

Pjesma ,,Ječam žnjela“ ima zaista posebno mjesto u mom srcu jer je izvodim dugi niz godina, slobodno mogu reći još iz đetinjstva. Za ovu pjesmu mi je blaženog spomena Mitropolit Amfilohije, za svog života, više puta dao blagoslov da je snimim studijski. Napokon je došao i taj trenutak, a povod objavljivanja pjesme je upravo godišnjica njegovog upokojenja – kaže Danica Crnogorčević.


Danica dodaje da joj je posebno zadovoljstvo što je zajedno sa njom pjevala i njena etno grupa ,,Gorica“ koja je osnovana sa blagoslovom Mitropolita Amfilohija prošle godine. U spotu se pojavljuje samo jedan dio, dok cijela grupa koju Danica vodi broji oko stotinu članica.

Tekst pjesme ,,Ječam žnjela“, koji datira iz 1492. godine, zapisan na ,,Prizrenskom Jevanđelju“ pjevao se sve do kraja drugog svjetskog rata i dolaska komunista na vlast, podsjeća Danica.

Naši blaženog spomena Mitropolit Amfilohije i Vladika Atanasije su dodali nekoliko strofa u taj tekst i preuredili ga. Ipak, uvijek su dodavali nove i nove strofe u zavisnosti gđe se pjesma pjevala i kakva je svečanost bila u pitanju. Zbog toga i ne postoji prava verzija Mitropolitove pjesme osim one koju je napisao u svojoj knjizi ,,Kosovo je glava Lazereva“ koja je izdata 2011. godine i koju sam odabrala da otpjevam, pored toliko mnogo verzija koje sam godinama izvodila. Eto, samo su se ređale strofe – kaže Danica.


Danica dodaje da je sve pripremila Fondacija ,,Veseli se srpski rode“ čiji su osnivači Danica i njen suprug đakon Ivan Crnogorčević.

Ovaj poseban aranžman za pjesmu je radio Aleksandar Đorđević. Za snimanje spota angažovali smo ekipu mladih akademskih umjetnika iz Banja Luke, koji iza sebe imaju prestižna priznanja iz ove oblasti. Oni su radili i spot za pjesmu o Jasenovcu koja nosi naziv ,,Rano moja“ koju smo nedavno objavili. Režiju potpisuje Boško Krljaš, kameru Zoran Pilipović a montažu Goran Puzić. U spotu su glumila i dva Mitropolitova kumčeta Stefan Radonjić i Risto Đukanović. Podržao nas je i KUD ,,Đurđevdansko kolo“ a veliku zahvalnost dugujem i Ljubici Davidović, koreografu KUD-a ,,Sveti Jovan Vladimir“ iz Bara koja nam je pozajmila toliki broj nošnji.


Spot je sniman na više lokacija u okolini Podgorice a haljinu koju sam nosila radio je SINTEKS kreativni tim koji čine Nataša Kralj-Mastilović i Tijana Terzić. Detalji na kostimu predstavljaju modifikovanu verziju upečatljivih detalja sa kosovsko-metohijske narodne nošnje – kaže Danica.

Divna majka i supruga Danica Crnogorčević dodaje da bi ona, sa troje djece, teško uspjela da sve realizuje, izražavajući posebnu zahvalnost svom suprugu ocu đakonu Ivanu koji je apsolutno sve sam organizovao, što nije bilo ni malo lako jer je zaista ogroman broj učesnika bio uključen u realizaciju projekta koji će dugo godina radovati duše svih onih koji je budu slušali u slavu našeg Đeda koji je pjesmu ,,Ječam žnjela“ rado zapjevao u svakoj prilici.

Svetogora

Povezani članci

U Palama izvedena drama “Jefimija-Jelena Mrnjavčević”

Na Palama je večeras odigrana monodrama “Jefimija – Jelena Mrnjavčević”, režisera Željka Miloševića koja govori o jednoj od najbitnijih žena u istoriji Srba, vladarki, prvoj srpskoj pjesnikinji, koja je nakon što se zamonašila dobila ime Jefimija, čime je završena manifestacija “Majske duhovne svečanosti”. Lik Jelene, monahinje Jefimije tumačila je beogradska glumica Tijana Nikolić, koja je […]

Od 28. do 31. maja festival harmonike “Akordeon art plus”

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk” organizuju od 28. do 31. maja Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus”. Konferencija za novinare povodom otvaranja Festivala biće upriličena u ponedjeljak 27. maja u 12.00 časova u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Na konferenciji je predviđeneo obraćanje dekana […]