Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Bez stavova Srpske nema donošenja bilo kakvih odluka

24 Novembar 2022
2 min.
Košarac: Bez stavova Srpske nema donošenja bilo kakvih odluka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac povukao je sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara tačke koje se tiču sektora poljoprivrede, a koje na prethodnoj sjednici nisu dobile podršku Ministarstva inostranih poslova.

Riječ je o Nacrtu izvještaja o realizaciji Strateškog plana ruralnog razvoja BiH /2018-2021/ – Okvirni dokument u 2019. godini, Izvještaju o realizaciji Mape puta sa ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u BiH i Informaciji o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenja acquisa za oblast ribarstva i akvakulture.

Košarac je rekao Srni da su ministru inostranih poslova Biseri Turković bili sporni zaključci pomenutih tačaka, jer je u njima jasno definisana uključenost entiteta, s obzirom na to da je sektor poljoprivrede u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH.

– Namjera Bisere Turković bila je da se iz zaključaka tačaka koje se tiču poljoprivrede ukloni vidljivost Republike Srpske. To je apsolutno neprihvatljivo! Bisera i ine Bisere moraju da shvate da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije i neće biti centralni organ, niti će na bilo koji način ignorisati ustavnu poziciju Republike Srpske i nadležnosti koje joj pripadaju – poručio je ministar Košarac.

On je ponovio da neće odustati od striktnog poštovanja ustavnih i zakonskih nadležnosti, te pune saradnje i najvišeg stepena usaglašavanja sa nadležnim ministarstvima i institucijama Republike Srpske kada su u pitanju oblasti iz primarne ustavne nadležnosti entiteta.

– Ne pada mi na pamet da korigujem zaključke i ispunjavam puste želje bošnjačkih političkih struktura o ministarstvu poljoprivrede na nivou BiH. To se neće dogoditi! Bez stavova i uključenosti institucija Republike Srpske nema nikakvog kretanja ili donošenja bilo kakvih odluka, čak i po cijenu da tačke koje sam povukao sa današnje sjednice nikada ne budu usvojene – zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Sutra oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa kišom, uglavnom na jugu i zapadu. Na istoku će biti promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode i povremenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Poslije podne ili tokom noći očekuje se prestanak padavina, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar će biti […]

Nova vlast mijenja CIK

Aktuelna postava Centralne izborne komisije (CIK) BiH po svemu sudeći naći će se pod lupom nove vlasti na nivou zajedničkih institucija, koja je sve bliže opciji da najavu smjene članstva institucije zadužene za izborni proces sprovede u djelo. Nakon što je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak, gdje većinu čini SNSD, HDZ i bošnjačke […]