Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU

25 April 2024
3 min.
Košarac: Nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je mapa rasta koja treba da bude predočena EU u fazi izrade, te dodao da srpska strana nije saglasna sa određenim ambicioznim stavovima Unije koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH.

Košarac je istakao da Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou aktivno, intenzivno i konstruktivno rade na implementaciji obaveza kako bi BiH otpočela pregovore sa EU.

On je dodao da na kredibilan i argumentovan način kontinuirano iznose prijedloge rješenja, vodeći računa o ustavnom kapacitetu Srpske, FBiH i zajedničkog nivoa.

– U fazi smo izrade Mape rasta, koju zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, treba da predočimo EU. Kada je u pitanju Mapa rasta, koju na zajedničkom nivou definišemo uz punu vidljivost Srpske i FBiH, nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU, koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH – naveo je Košarac.

On je pojasnio da određena pitanja, koja su u ustavnoj nadležnosti Srpske i FBiH, ne mogu biti prenesena na zajednički nivo pod plaštom ambicioznosti prema EU.

Afficher cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Takođe, dodao je, pitanja koja nisu usaglašena u BiH i koja nisu dio programa rada Savjeta ministara i ministarstava, ne mogu biti stavljena u fokus ambicija EU, poput zakona o gasu na nivou BiH ili ukidanja entitetskog glasanja jer su to stvari na koje Srpska nikada neće dati saglasnost.

– Nama je to neprihvatljivo, jer je protivustavno i antidejtonski. Naš doprinos izradi Mape rasta je neupitan, kao i opredjeljenje da zajedno sa institucijama FBiH i zajedničkog nivoa radimo na ispunjavanju potrebnih uslova i korigovanju određenih pitanja, sve uz poštovanje Ustava i Dejtona – napisao je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da je politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i institucija Srpske usmjerena na ispunjavanje uslova za članstvo u EU, uz punu vidljivost Srpske, što je i u svim dosadašnjim procesima omogućeno i jasno.

Košarac je istakao i činjenicu da je dosadašnja praksa pokazala da su određene šanse koje nudi EU u pravilu bile uslovljene dodatnim zahvatima kroz sistem reformi.

– Stoga sam oprezan i sa najavom da će EU izdvojiti šest milijardi evra za zapadni Balkan, od kojih će za BiH navodno biti izdvojena milijarda evra – kaže Košarac.

Nada se da će BiH u narednom periodu, poštujući rokove koje je postavila EU, izaći sa rješenjima koja su rezultat unutrašnjeg dogovora dva entiteta i preedstavnika tri konstitutivna naroda, bez miješanja stranaca.

RTRS

Povezani članci

Ishod glasanja biće iznenađujući za Sarajevo, jer će mnogi glasati suprotno njihovim očekivanjima

 Politikolog Vojislav Savić izjavio je za Srnu da će ishod glasanja o rezoluciji za Srebrenicu biti iznenađujući za Sarajevo, budući da će oni koje smatraju za svoje saveznike glasati suporotno njihovim očekivanjema, jer predstavnici brojnih zemalja znaju da inicijativa dolazi sa zapada i ne žele da miješaju politiku i tragediju. “Takođe, imamo i stav Izraela, […]

Košarac: Srpska je realnost, Helez da svoju priču usmjeri na FBiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je ministru odbrane Zukanu Helezu da, umjesto što prijeti legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svoju priču usmjeri ka Federaciji BiH i Bošnjacima koji konačno treba da prihvate da je Srpska realnost i da BiH može opstati isključivo kao dejtonska struktura u dogovoru dva entiteta i tri […]