Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Upozorio sam institucije Crne Gore da Konakovićeva nota nije zvanični stav BiH

11 Jun 2024
2 min.
Košarac: Upozorio sam institucije Crne Gore da Konakovićeva nota nije zvanični stav BiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je upozorio zvanične institucije Crne Gore da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH.

Košarac je naveo da je, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara, obavijestio crnogorskog ministra inostranih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje spoljne politike, niti Savjeta ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH.

“Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova”, objavio je Košarac na “Instagramu”.

Košarac je naglasio da je Konaković poslao “protestnu notu”, jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode.

“To je problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH. Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?!”, ukazao je Košarac.

On je naglasio da je jasno da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH, te da su njegovi stavovi isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou.

Konaković je juče uputio protestnu notu Crnoj Gori jer mu je zasmetalo što je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je Svesrpski sabor skup dvije države. /kraj/tp

SRNA

Povezani članci

Sutra promjenljivo i nestabilno sa kišom

 U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ujutro i prijepodne ponegdje na sjeveru očekuje se prolazna slaba kiša ili pljusak, u ostalim krajevima promjenljivo i uglavnom oblačno uz sunčane periode. Od sredine dana jače naoblačenje se očekuje na jugu i jugozapadu koje će […]

Edukacija birača iz inostranstva za lokalne izbore

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je da provodi edukacije za birače koji privremeno žive u inostranstvu za predstojeće lokalne izbore. Formirana je Radna grupa za informisanje i pripremu organizaciono-tehničkih aspekata za birače iz inostranstva, imajući u vidu složenost poslova u vezi sa sprovođenjem ovogodišnjih izbora. Radnu grupu čine predstavnici Komisije i Ministarstva inostranih poslova […]