Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Upozorio sam institucije Crne Gore da Konakovićeva nota nije zvanični stav BiH

11 Jun 2024
2 min.
Košarac: Upozorio sam institucije Crne Gore da Konakovićeva nota nije zvanični stav BiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je upozorio zvanične institucije Crne Gore da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH.

Košarac je naveo da je, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara, obavijestio crnogorskog ministra inostranih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje spoljne politike, niti Savjeta ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH.

“Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova”, objavio je Košarac na “Instagramu”.

Košarac je naglasio da je Konaković poslao “protestnu notu”, jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode.

“To je problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH. Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?!”, ukazao je Košarac.

On je naglasio da je jasno da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH, te da su njegovi stavovi isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou.

Konaković je juče uputio protestnu notu Crnoj Gori jer mu je zasmetalo što je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je Svesrpski sabor skup dvije države. /kraj/tp

SRNA

Povezani članci

Sunčano i toplo

 U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano i toplo vrijeme sa temperaturom vazduha do 34 stepena Celzijusova. Duvaće slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova, u Hercegovini umjerena bura na udare pojačana, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros preovladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. […]

Košarac: Na pitanju Reformske agende pale sve maske

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da su na pitanju Reformske agende pale sve maske i da se pokazalo da je Srpska usamljena u opredjeljenju za evropsku budućnost uz uvažavanje ustavnih nadležnosti i dejtonske strukture BiH. Košarac je napomenuo da je blokada je nastala u Federaciji BiH zbog unutarbošnjačkog sukoba “trojke” i SDA, […]