Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Ković: Sramotne proslave ustaškog kardinala Stepinca po zapadnoj Evropi

17 Mart 2023
3 min.
Ković: Sramotne proslave ustaškog kardinala Stepinca po zapadnoj Evropi

Sramotne su proslave ustaškog kardinala Alojzija Stepinca u zapadnoj Evropi i sada je više nego jasno da je krenuo talas revizije istorije Drugog svjetskog rata, izjavio je Srni istoričar Miloš Ković povodom konferencije o Stepincu u Evropskom parlamentu, koja je najavljena za utorak, 21. mart.


Ković je istakao da je ono što su mnogi naslućivali na stotu godišnjicu od izbijanja Prvog svjetskog rata sada sasvim jasno – da je glavni cilj bila revizija istorije Drugog svjetskog rata.

“Neću reći ništa novo ako kažem da je revizijom pitanje odgovornosti za Drugi svetski rat, i za te užase koje je doneo taj rat, sada uveliko osporeno”, ukazao je Ković.

On je naveo da je sukob u Ukrajini na najširi način pokazao da je danas biti “ustaša”, kao što je rekao režiser Emir Kusturica, “karta za EU”, koliko god to zvučalo čudno i apsurdno.

“Sve što je dobro, korisno za ugrožavanje Rusa, odnosno Srba, to će poslužiti svrsi. Tako su se zapadne sile ponašale i 1939. godine, a tako se ponašaju i danas”, naglasio je Ković.

Ković je napomenuo da su zapadne sile žrtvovale svoje saveznike i da su to uradili Česima 1938/1939. godine i Srbima, te srpskom narodu 1991/1992. godine.

“Ova revizija nacizma, fašizma, nacifašizma i ustaških ideja ide uporedo sa jednim čudnim odnosom prema Rimokatoličkoj crkvi”, rekao je Ković.

Prema njegovim riječima, dok Rimokatoličku crkvu na Zapadu prati niz skandala na kojim se insistira naročito u SAD, u isto vrijeme se dešava i neka vrsta rehabilitacije te crkve.

On je rekao da se mora postaviti i pitanje – da li je Rimokatolička crkva ikada kažnjena zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu, gdje se prije svega misli na genocid nad srpskim narodom, ali i jevrejskim?

Ković je ukazao da je, umjesto toga, Rimokatolička crkva decenijama poslije Drugog svjetskog rata imala ulogu savjesti čovječanstva.

“Da li je nju gonio Simon Vizental ili bilo ko od lovaca na naciste? Naravno da nije. Posledice toga vidimo danas u ovakvim sramotnim događajima kao što su ove proslave kardinala Stepinca u zapadnoj Evropi”, rekao je Ković.

Evropski parlament ogradio se od konferencije “Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade”, koja će na inicijativu hrvatskog evroposlanika Željane Zovko biti organizovana 21. marta, baš kao i 2016. godine povodom izložbe u njegovu čast, uz obrazloženje da su “isključivo poslanici odgovorni za nezvanične aktivnosti, iako se održavaju pod njihovim krovom sve dok poštuju ugled parlamenta”.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup od 1937. godine do smrti 1960.

Brojne činjenice potvrđuju da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH i da je sve vrijeme znao za masovne pokolje nad Srbima.

SRNA

Povezani članci

Loša vijest za korisnike kredita: Euribor dostigao “crnu granicu”, očekuje sa rast visine rate

Euribor, kamata za koju su vezani svi krediti u evrima, dostigla je “crnu granicu” od 3 odsto. Upravo se od te stope i granice najviše strahuje, jer se pokazala kao najkritičnija za vrijeme svjetske ekonomske krize 2008. godine. Stručnjaci su podijeljenog mišljenja jedni smatraju da će euribor ostati na nivou od 3 odsto, a drugi […]

Punoljetstva slave ko da svadbu prave

Sale svečanih salona u Srpskoj osim svadbi i krštenja sve češće pune i proslave 18. rođendana, koje su prema riječima sociologa, postale stvar prestiža pa roditelji izdvajaju i po više hiljada maraka da pred mnogobrojnim zvanicama obilježe punoljetstvo. Trenutak kada se zakorači u svijet odraslih oduvijek je bio značajan, ali trend da se ta životna […]