Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Loša vijest za korisnike kredita: Euribor dostigao “crnu granicu”, očekuje sa rast visine rate

30 Mart 2023
3 min.
Loša vijest za korisnike kredita: Euribor dostigao “crnu granicu”, očekuje sa rast visine rate

Euribor, kamata za koju su vezani svi krediti u evrima, dostigla je “crnu granicu” od 3 odsto. Upravo se od te stope i granice najviše strahuje, jer se pokazala kao najkritičnija za vrijeme svjetske ekonomske krize 2008. godine.

Stručnjaci su podijeljenog mišljenja jedni smatraju da će euribor ostati na nivou od 3 odsto, a drugi imaju mnogo mračnije prognoze i očekuju rast ove kamatne stope. U jednom su, ipak, složni – vrijednost euribora sigurno još neće početi da pada.

Šestomjesečni euribor prešao je nivo od tri odsto, dok je tromjesečni na korak od toga – on iznosi 2,99 odsto.

Prošle godine, u junu, euribor je po prvi put od 2015. dostigao pozitivnu vrijednost, a kako on utiče na visinu rate onih dužnika koji su podigli kredit u evrima, sa varijabilnom kamatnom stopom – nije ni čudo što se pojavila bojazan da mi on mogao da skoči do nebesa.

Šanse da on prestigne istorijski maksimum i dođe na nivo od više od pet odsto nisu realne, barem tako smatraju stručnjaci, ali nemaju ni pretjerano lijepe vesti za dužnike.

Stagniranje, pad ili dalji rast – šta nas čeka?

Euribor je tokom 2008. godine dostigao ono što stručnjaci nazivaju „srednjom vrijednošću“ – tri odsto. Na tom nivou se zadržao najduže, a istorija bi mogla da se ponovi. Ako se obistine projekcije stručnjaka – ništa od nižih rata kredita u ovoj godini.

– Tokom cijele godine vrednost euribora će biti oko trojke, definitivno neće padati – kaže profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić.

Prema njegovom mišljenju, vrijednost ove kamate može samo da raste, ali ni to neće biti veliki i nagli skokovi.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić smatra da, na osnovu svih parametara – ovo nije kraj rasta euribora, a samim tim ni rata kredita.

– Nemam utisak da se situacija ikako smiruje, pa da na osnovu toga možemo da očekujemo stagnaciju euribora, a potom i njegov blagi pad. Apsolutno ništa ne ukazuje na to, čak suprotno – sve je gore i gore – kaže Savić.

On za portal Nova.rs objašanjava da su ekonomske i političke okolnosti u svijetu sve gore, te smatra da se čitav svijet nalazi na početku „ekonomskog rata“.

– Ja sam siguran da će euribor i tokom godine nastaviti da raste. Kojim tempom, to niko ne može da kaže, ali bojim se da za dužnike sa varijabilnom kamatnom, trenutno nemam nijednu lijepu vest – zaključuje profesor.

Kada se mijenjaju rate i ko je bezbjedan?

Inače, vrijednost euribora menja se gotovo svakodnevno. Međutim, to ne znači da se rate dužnika mijenjaju svakodnevno.

Euribor kao kamata ima nekoliko vrijednosti, ali su za korisnike kredita ključni tromjesečni i šestomjesečni. Prema tome, konkretan datum usklađivanja visine rate zavisi od ugovora koje građani imaju sa svojim bankama. Nekima se rata mijenja četiri puta godišnje, a nekima dva.

Onima koji su vezani za tromjesečni euribor, rata se usklađuje 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, dok se onima koji su vezani za šestomjesečni euribor rata usklađuje 30. juna i 31. decembra.

„Bezbjedni“ su samo oni dužnici koji su podigli kredit u dinarima ili sa fiksnom kamatnom stopom. Takođe, manje razloga za brigu imaju i oni dužnici koji su otplatili veći dio duga. Naime, kako prolazi vrijeme otplate, tako se mijenja i struktura rate koju korisnik plaća svakog mjeseca. Tako se svakog mjeseca smanjuje iznos kamate.

Srpskainfo

Povezani članci

“Snus” – duvanski proizvod: Regionalni problem među djecom

U zemljama u okruženju, ali i u Srpskoj, djeca koriste tzv. “cnus” duvanski proizvod u vrećicama poput čaja. Manje poznat na našem prostoru, postao je regionalni problem i izazvao veliku paniku, posebno među roditeljima i nastavnicima. Lako je dostupan u trgovinama, jer nije na listi zabranjenih proizvoda, a veoma je opasan, izaziva zavisnost i bolesti. […]

BiH druga u svijetu po rastu mjesečne zarade: Plate sve veće, građani sve siromašniji

Iako možda zvuči nevjerovatno, Bosna i Hercegovina je druga u svijetu po rastu plata, i to odmah nakon Srbije. Međutim, oni koji svakodnevno rade za tu platu i njome plaćaju životne troškove posvjedočiće da povećanje plate nisu ni osjetili, a stručnjaci se nadovezuju da podaci koje objavljuju relevantne domaće, ali i svjetske institucije u velikoj […]