Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Majka Novaka Đokovića: “Bože, ja sam ovo dete rodila za ovaj narod, a najmanje za sebe”

16 Januar 2022
6 min.
Majka Novaka Đokovića: “Bože, ja sam ovo dete rodila za ovaj narod, a najmanje za sebe”

Dijana Đoković, majka Novaka Đokovića, u jednom intervjuu je ispričala kako je to biti majka toliko uspešnog svetskog tenisera.

“Ostala sam željna Novaka. Jako sam ponosna na njega i želim mu samo da bude živ, zdrav i srećan”, kaže ekskluzivno za “Blic” Dijana Đoković, majka najboljeg tenisera sveta.

Dužnost roditelja je da ne smatraju decu za isključivo svoju svojinu, već da ih vaspitavaju malo za sebe, a dosta za društvo. Novak Đoković je, bez preterivanja, član gotovo svake porodice u Srbiji. Zbog njegovih mečeva se ustaje rano, leže kasno, prave pauze na poslu, slavi, tuguje. Zbog njega su Srbi počeli da se razumeju u tenis.

A kada obični ljudi reaguju burno kako na pobede tako i na poraze, ne smemo ni da zamislimo kako je Noletov put do uspeha, popločan ne uvek ružama već i trnjem, preživljavala žena koja ga je rodila. Redovi koji će uslediti govore o porodici, ljubavi, odricanju, podršci, pobedama i porazima. I ispričala ih je Dijana Đoković.

Tiha i mirna. U senci onoga kojem je podarila život. Tako nam je na prvi mah izgledala Novakova mama.

– Ja sam najponosnija majka na svetu. Ali ne samo Novaka već i Marka i Đorđa. Ne odvajam ih, iako je Nole najuspešniji. To su moja tri dragulja. Jako sam ponosna na sve što je uradio u karijeri, ali sam pre svega ponosna na to što je postao dobar čovek. On je dobar je otac, sin, muž. Mislim da sve što radi, ne bi mogao bolje – počinje priču za „Blic” Dijana Đoković.

Vraća film. Na dan Noletovog rođenja.

– Odmah sam znala da je poseban. Kada se rodio, toliko je vikao, kao magare neko, da sam odmah znala da je moj. Izgledao je oduvek stariji nego njegovi vršnjaci. Na rođenju je izgledao kao beba od tri meseca. Imao je izrazite crte lica i kosu, znala sam da je poseban. I moj…

Đoković potiče iz patrijarhalne porodice u kojoj su uvek roditelji zajednički odlučivali o deci. Na pitanje ko je bio stroži, ona ili Srđan, Dijana se nasmejala.

– Oboje. Nekada on, nekada ja. Uvek smo od dece tražili pre svega da budu uspešni, dobri, lepo vaspitani, kulturni, da umeju da se jave na ulici. Psovanje nije dolazilo u obzir. Zaista smo u vaspitanju bili stroži i mislim da nismo pogrešili. Današnja deca nisu takva. Slušam roditelje koji kažu kako njihovo dete odlučuje samo. Ma kako možeš da dopustiš da dete od četiri, pet, deset ili petnaest godina samo odlučuje? Kada odraste, postane punoletno i kada ode od tvoje kuće, može, ali dok je pod mojom kapom, odlučujem ja.

Roditelji moraju da osluškuju potrebe deteta, da ga usmeravaju. Tako su Dijana i Srđan maksimalno bili posvećeni Novaku i pružili mu sve. Ali…

– Imali smo veliko poverenje u njega. Jelena Genčić nam je prva rekla da takav talenat nije videla još od Monike Seleš. Ali moj suprug je hteo da čuje još neka mišljenja. I sva su bila ista – svi su rekli da je Nole neverovatan talenat za tenis. Bilo mi je nerealno da može da bude broj jedan, ali kada je u juniorskoj konkurenciji počeo da osvaja turnire, pomislila sam da je moguće.

mondo.rs

Povezani članci

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, o izborima u Rusiji: I nagradnim igrama mame glasače

Izborni proces u Rusiji omogućava svim učesnicima, predstavnicima kandidata i političkih partija, te nevladinih organizacija, da permanentno prate glasanje, čak i uz korišćenje video-nadzora na svakom biračkom mjestu, rekao je “Glasu Srpske” poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica, koji je bio i posmatrač na izborima u Rusiji. Navodi da je nastavljena praksa iz […]