Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Makron: Evropa može da umre

25 April 2024
1 min.
Makron: Evropa može da umre

Evropa će se suočiti sa velikim rizicima od slabljenja narednih godina, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.


“Veliki je rizik od slabljenja, pa čak i nestanka Evrope, u narednim godinama. Moramo biti jasni – Evropa je smrtna i može da umre”, rekao je Makron u obraćanju na Univerzitetu Sorbona.

On je istakao da Evropa treba da uspostavi dijalog sa trećim zemljama i pokaže da nije “vazal” SAD.

Prema Makronovim riječima, Evropa treba da se probudi i shvati da nije dovoljno naoružana u trenutku kada se suočava sa globalnim prijetnjama kao što je rat u Ukrajini, te da mora da promijeni stvari po tom pitanju.

“Evropa treba da formira evropsku vojnu akademiju i obučava evropsko osoblje, pojača svoje kapacitet iz oblasti sajber bezbjednosti i podrži evropsku vojnu industriju. Takođe, mora da pojača vojne veze sa Velikom Britanijom”, istakao je Makron.

SRNA

Povezani članci

Tramp razvio mirovni plan za Ukrajinu

Bivši američki predsjednik Donald Tramp razvio je detaljan plan o mirnom rješavanju ukrajinskog sukoba, ali ga neće otkriti do izbora, piše “Dejli telegraf”, pozivajući se na anonimni izvor blizak ovom političaru. “Postoji plan, ali on neće o njemu raspravljati sa informativnim kanalima jer tada gubite svu moć”, rekao je izvor. Umjesto toga Tramp će se, […]

SZO: Kopneni napad na Rafu doveo bi do krvoprolića

Izraelski kopneni napad na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gdje humanitarne grupe procjenjuju da se sklonilo 1,2 miliona Palestinaca, mogao bi da se završi “krvoprolićem”, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo je na svom nalogu na mreži X da bi napad na Rafu mogao da […]