Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Matić: Protiv malicioznih postupaka boriti se istinom, naučno i složno

12 April 2024
3 min.
Matić: Protiv malicioznih postupaka boriti se istinom, naučno i složno

Politikolog Filip Matić istakao je da se srpski narod protiv maliocioznih postupaka mora boriti naučno, složno i na bazi istine dok ne dođu vremena u kojima će neke druge, istočnije i pravičnije sile određivati temelje međunarodog prava.

Matić je, komentarišući najavljenu rezoluciju o Srebrenici koju pripremaju Bošnjaci i strani faktor u UN, ocijenio u izjavi Srni da se sada malo toga može uraditi po tom pitanju, s obzirom na to da politički Zapad metodama sile, manipulacije i obmane obezbjeđuje većinu u ovakvim glasanjima.

On smatra da je svesrpski vaskršnji sabor Republike Srpske i Srbije odlična prilika da se usaglase politike, da se istaknu srpske vrijednosti koje su uvijek kroz istoriju bile na strani pravednosti, slobodarstva i istine.

Matić je dodao da će ta istina, bez obzira na glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN, vremenom izaći na vidjelo, kao što već polako i izlazi.

On je ocijenio da su sastanci rukovodstava Republike Srpske i Srbije od izuzetne važnosti i da bi trebali da se održavaju redovno zbog kohezije i usaglašavanja politika koje se tiču nacionalnih, kulturnih, ali i ekonomskih i političkih pitanja.

“Usljed političkih neprilika posljednjih 30 godina imamo situaciju da imamo dva rukovodstva, a ne jedno zajedničko, te je stoga imperativno da ova dva rukovodstva nastupaju istovjetno ukoliko želimo imati zajedničku budućnost u jednoj teritoriji i pod jednim krovom”, rekao je Matić Srni.

On je dodao da se ovo odnosi na sva buduća rukovodstva sa obje strane Drine.

“Vrijeme u kojem živimo, ali i vremena koja su ispred nas nose mnogo više izazova nego što je do sada bilo. U tim izazovima možemo opstati samo ukoliko se držimo zajedno i ne dozvoljavamo da se dijelimo na bilo koji način”, kaže Matić.

Matić je dodao da se ovdje posebno ističe ulazak u EU ili bilo kakvu drugu međunarodnu organizaciju, gdje Republika Srpska ne smije dozvoliti da se nađe ni u NATO savezu, pa ni u Uniji, ukoliko Srbija nije prethodno pristupila.

Nakon posjete Francuskoj, Dodik je sinoć, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Skupštine Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sinoć je, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici.

Nakon ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN britanskoj rezoluciji o Srebrenici 2015. godine, nova rezolucija o Srebrenici bi mogla biti predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma “genocid”, navodeći da se odnosi “na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod”, a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

SRNA

Povezani članci

Bjegunac iz predmeta ”Kode” uhapšen po potjernici Interpola

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo uhapsili su rano jutros Branislava Janjića, za kojim je raspisana crvena Interpol potjernica u predmetu ”Kode”. Janjić je uhapšeno u Istočnoj Ilidži i osumnjičen je kao član kriminalne grupe za koju se sumnja da bavila trgovinom droge, te da je blisko sarađivala i sa kriminalnom grupom Darka Еleza. Akcijom ”Kode” […]

Ćosić: Proces protiv Dodik i Lukića besmislen – Srpska će iskristalisati svoju poziciju (VIDEO)

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Najavljeno je okupljanje velikog broja građana iz Srpske i Srba iz Federacije, kako bi pružili masovnu podršku predsjedniku Republike pred Sudom BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić […]