Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Mona Liza” dobija posebnu prostoriju u Luvru

24 April 2024
2 min.
“Mona Liza” dobija posebnu prostoriju u Luvru

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi posjetioci muzeja dobili više vremena i mjesta da je vide.

“Mona Liza” je najpoznatije i najposjećenije umjetničko djelo u svijetu, a svake godine ga vidi desetak miliona ljudi.

Njen zagonetni osmijeh obožavaju ljubitelji umjetnosti, a bila je i na meti lopova, demonstranata koji su je polivali supom, čak i muškarca prerušenog u staricu u kolicima koji joj je bacio tortu u lice.

Slika Leonarda da Vinčija uskoro će biti premještena da bi se posjetiocima dalo više prostora, prenio je “Juronjuz”.

Trenutno, posjetioci Luvra imaju u prosjeku 50 sekundi da se dive “Mona Lizi”, koja je izložena iza barijere i neprobojnog stakla u centru sale. Mnogi ostanu razočarani jer je galerija suviše mala, a vrijeme za obilazak tako kratko.

Suočen sa ovim problemom, direktor pariskog muzeja Lorens de Kars sada predlaže da se Da Vinčijevo remek-djelo stavi u izolaciju da bi se iskustvo poboljšalo.

“Premještanje Mona Lize u posebnu prostoriju moglo bi da okonča razočarenje javnosti. Primanje posjetilaca u sadašnjoj prostoriji nije odgovarajuće i osjećamo da ne radimo svoj posao kako treba”, rekao je De Kars.

Zbog ove inicijative biće neophodno izvršiti renoviranje muzeja u vrijednosti od oko 500 miliona evra, otvoriti novi ulaz u palatu Luvr i stvoriti dvije nove prostorije u podrumu ispod kvadratnog dvorišta kompleksa.

Jedna od podzemnih odaja služila bi kao mjesto za “Mona Lizu”. 

SRNA

Povezani članci

Pooštrene mjere bezbjednosti tokom „Evrovizije“

U švedskom gradu Malmeu policija je povećala nivo bezbjednosti i pooštrila bezbjednosne mjere tokom „Evrovizije“. Očekuje se da će oko 100.000 ljudi prisustvovati muzičkom takmičenju na jugozapadu Švedske koje počinje sljedeće nedjelje. Nekoliko velikih demonstracija, uključujući proteste protiv rata u Gazi i učešću Izraela u pjevačkom nadmetanju, poklopiće se sa ovim događajem, prenosi BBC . […]

Andrićgrad: Klasici domaćeg filma besplatno u multipleksu “Dolly Bell”

U okviru programa Kinoteke Republike Srpske u multipleksu “Dolly Bell” u Andrićgradu od 2. do 6. maja publika će moći da pogleda seriju projekcija posvećenih klasicima koji su obilježili epohe domaće kinematografije i inspirisali generacije. Tokom prve večeri programa Kinoteke, 2. maja od 19 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju film “Miris poljskog cveća” […]