Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Na Jahorini počeo skup o reformama javnih vodnih usluga

24 April 2024
2 min.
Na Jahorini počeo skup o reformama javnih vodnih usluga

Na Jahorini je otvorena trodnevna međunarodna konferencija posvećena neophodnim reformama sektora javnih vodnih usluga kojim će biti obezbijeđena finansijska stabilnost i samoodrživost vodovodnih preduzeća.


Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vodovodi Republike Srpske” LJubiša Lalović rekao je temelj reforme donošenje zakona o vodnim uslugama.

“Vlada Republike Srpske je prije više od godinu dana donijela program uređenja sektora vodnih usluga, sa nizom aktivnosti, a čija će implementacija doprinijeti rješavanju problema s kojima se suočavaju vodovodna preduzeća”, rekao je Lalović novinarima.

Lalović je rekao da će na konferenciji biti teme o vodosnabdijevanju, odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda.

On je rekao da je ovo 23 konferencija o održivom razvoju u sektoru vodnih usluga.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izrazio je uvjerenje da će se na konferenciji doći do dogovora o unapređenju vodovodnog sistema.

“Dugo se govori o reformi u oblasti vodnih usluga, pominje se i nova tarifna metodologija koja ide u pravcu novog obračuna vodnih usluga. Preduzeća na području Istočnog Sarajeva dosta su napredovala u toj oblasti”, rekao je Ćosić i dodao da je uredna isporuka vode na području grada.

On je naveo da bi konferencija trebalo da identifikuje strateške prioritete u sektoru javnih vodnih usluga, u skladu sa ciljevima koji se odnose na makroekonomsku stabilnost i samoodrživost, što će olakšati postizanje standarda, ciljeva i zadataka javnog vodnog sektora na dugoročni period.

Goran Štefetić iz UNDP-a rekao je da je sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ pokrenuta sveopšta reforma u sektoru vodosnabdijevanja.

“Pri kraju su pisanja zakona o vodnim uslugama u Republici Srpske i FBiH. NJihovim usvajanjem poboljšaće se situacija naročito u sektorim akoji su zaduženi za pružanje vodnih usluga”, rekao je Štefetić.

Organizator konferencije je Udruženje “Vodovodi Republike Srpske”, a generalni pokrivitelj grad Istočno Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Paljanka Tijana Draško svojoj kreativnošću do zarade za studije (FOTO)

Studentkinja Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport u Palama Tijana Draško svoju kreativnost pokazala je u pravljenju različitih dodataka za kosu kako bi mogla zaraditi i time finansirati svoje školovanje. Ova talentovana studentkinja kaže za Srnu da je samouka i da je preko noći počela da šije, te da želi stvoriti prepoznatljiv brend. “Krenula sam […]

Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika iz Sokoca

Iz Sokoca će u ponedjeljak, 6. maja, na pokloničko putovanje dugo 230 kilometara do Manastira Ostrog krenuti 33 hodočasnika, u organizaciji Udruženja građana “Sveti Vasilije Ostroški”, rekao je Srni član ovog udruženja Mladen Cvijetić. Cvijetić je naglasio da se za 15. tradicionalno hodočašće prijavilo 45 lica, ali uslovi u kojima oni pješače, odmaraju i konače, […]