Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Na Katedri za sinologiju obilježen Dan kineskog jezika (FOTO)

19 April 2024
1 min.
Na Katedri za sinologiju obilježen Dan kineskog jezika (FOTO)

Povodom 20. aprila, Međunarodnog dana kineskog jezika, Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovala je prigodnu svečanost i studentsko takmičenje u recitovanju klasične kineske poezije.

Prema odluci četveročlanog žirija, studentkinja Sanja Stajić je pobjednik, dok su drugo i treće mjesto osvojili Stefan Simić i Helena Bogdanović. Simić je odnio i pobjedu publike.

Viši asistent na Katedri i voditelj ove svečanosti Doroteja Klačar je prisutnima, ispričala legendu o nastanku kineskog jezika, naglašavajući da je to jedan od rijetkih jezika u kojem je prvo nastalo pismo, odnosno karakteri, pa tek onda jezik.

Klačareva je objasnila da se ove godine Dan kineskog jezika obilježava 19. aprila zbog lunarnog kalendara, a da se ovaj dan naziva još i “Kiša žitarica” po poznatom Cangđijeu, legendarnom izumitelju kineskog pisma.

Prema legendi, kada je Cangđije donio Žutom caru Huangđijeu znakovni sistem, sa neba je počelo padati zrnevlje žita.

Studenti su ovom prilikom izveli i kratak, ali bogat kulturno-umjetnički program demonstrirajući umijeće iz muzike i kaligrafije.

Katedra za sinologiju osnovana je 2011. godine i otada je 84 studenata uspješno završilo ovaj studij.

SRNA

Povezani članci

Preminula Vera Grgić

Danas je, na dan spasenja, dan Hristovog Vaskrsenja, preminula naša sugrađanka Vera Grgić. Vera je od septembra 2020. godine vodila bitku sa karcinomom dojke.

Preminuo pop Žućo

Vojislav Čarkić, u narodu poznat i kao pop Žućo, preminuo je danas u 87 godini. Pop Žućo, kako su ga parohijani najčešće zvali, bio je penzionisani sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji kao jedini vojni sveštenik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. U ratu je nosio čin majora, a poslije njega ozvaničen je kao potpukovnik. U kolektivnom sjećanju sarajevskih […]