Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Na prodaju najbrža limuzina 70-ih godina

13 Jun 2022
2 min.
Na prodaju najbrža limuzina 70-ih godina

Dok su Ferrari i ostatak društva samostalno razvijali V12 motore, manje firme su se služile daleko jednostavnijom tehnikom. Bilo je dovoljno da direktor telefonski kontaktira nekog od američkih giganata i motor bi im uskoro stigao na adresu.

Peter Monteverdi je birao kao Bristol i Jensen, a to znači da se za pogonske jedinice redovno obraćao Chrysleru.

Taj švajcarski prodavac automobila se tokom šezdesetih upustio u maloserijsku proizvodnju automobila.

Bili su to zaista posebni automobili na kojima se nije štedjelo. Dizajn bi bio prepušten italijanskim majstorima kao što su Frua i Fissore, dok bi iz Amerike stigla “konjica”, Chryslerov big-block motor.

Dva Monteverdija ponuđena su na aukciji kuće Bonhams, a radi se o vrhunski očuvanim primjercima.

Prvi je 375/4, velika limuzina koja je ime dobila po snazi motora i broju vrata. Pokretan 7.2 litarskim motorom, bio je to i ostao poseban automobil bez prave konkurencije na evropskom tlu.

Do stotke je stizao za 6,9 sekundi i jurio sve do maksimalnih 250 km/h. Tih sedamdesetih godina bila je to najbrža limuzina na svijetu.

U zavisnosti od izvora informacija, proizvedeno je između 28 i 35 primjeraka, a ovaj bi mogao da postigne cijenu od 140.000 švajcarskih franaka.

Druga opcija je koju godinu stariji Monteverdi 375 S, kupe na čijem spisku vlasnika je i Džej Leno.

Ovaj automobil bi na aukciji mogao dostići cijenu od 110.000 “švajcaraca”.

U svakom slučaju težak izbor za nekoga ko voli automobile i može sebi priuštiti ovakav djelić istorije.

B92

Povezani članci

Šta se desi kada umjesto benzina naspete dizel: Na ovoj pumpi ljudima danima sipali pogrešno gorivo

Na benzinskoj pumpi u Međimurju ljudi su danima umjesto benzina točili dizel. Vozilo je usporavalo, gubilo na snazi, s vremenom i stalo. Teško je palilo, a nakon nekog vremena nije se ni moglo upaliti. A da bi stvar bila gora, istim smo gorivom napunili i rezervoar traktorske kosilice fudbalskog kluba – riječi su Ivana Međimurca […]

Rusija planira da oživi automobilske marke Volga i Pobjeda

Automobilski brendovi Volga i Pobjeda mogli bi da ožive u Rusiji, izjavio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov. “Mogu da otkrijem planove koje ima naša auto industrija. Prije svega, više nije tajna da će se proizvoditi Moskvič. Kolege imaju planove da ožive marku Volga ili Pobjeda ili obje”, rekao je manturov u intervjuu […]