Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Napadi na policiju postali su sve češći i brutalniji u Srpskoj

05 April 2024
2 min.
Napadi na policiju postali su sve češći i brutalniji u Srpskoj

Napadi na policiju postali su sve češći i brutalniji.

Svakodnevno se susrećemo sa naslovima poput “Napao policajca u vršenju službene dužnosti”, a posljednji slučaj desio se juče kada je muškarac ugrizao policijskog službenika u Trebinju.

Nedavno je Prijedorčanin, nakon što je pokušao otići sa saslušanja, odgurnuo policajca i pritom mu slomio ruku.

Nećemo zaboraviti ni Laktašanina, uhapšenog jer je pijan učestvovao u saobraćajnoj nesreći, koji je vrijeđao i upućivao ozbiljne prijetnje da će napasti policijske službenike, a zatim demolirao policijsku stanicu.

Policajci su najviše napadani prilikom hapšenja, tokom redovnih kontrola saobraćaja, prilikom hvatanja počinioca u vršenju krivičnog djela i sl.

Osumnjičeni Nikola Kokanović, koji je i ranije dolazio u sukob sa zakonom, je iz neposredne blizine policijskom inspektoru Nenadu Markoviću u prsa ispalio dva hica iz pištolja.

NENAD MARKOVIĆ

Podaci između ostalog pokazuju i da je broj napada na policiju bio nešto veći u 2022. godini kada su evidentirana 53 napada.

– 30 osoba je počinilo krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a njih 23 je počinilo krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti – rečeno je iz MUP RS.

2022. godinu je potreslo ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Osim Dalibora Railića iz Prijedora, optuženo je još šest osoba i terete ih za organizovani kriminal, šverc droge, pranje novca, te ubistvo.

– Osim Railića, za učešće u ubistvu Bašića optuženi su Aleksandar Miljatović i Igor Repajić kojima takođe na teret stavljaju i šverc narkotika. Prema optužnici, Railić je naručio ubistvo, Miljatović je označen kao direktni počinilac likvidacije, a Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi – stoji u optužnici.

Kažnjavanje

Krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti obuhvaćeno je članom 306. Krivičnog zakonika Republike Srpske za koje je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine.

Ako je prilikom napada policajac zlostavljan ili su mu nanesene tjelesne povrede ili je krivično djelo izvršeno prijetnjom upotrebe oružja, zaprijećena je kazna zatvora od 1 do 5 godina.

Ukoliko su u napadu policajcu nanesene teške tjelesne povrede, predviđa se kazna zatvora od 1 do 10 godina.

Krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti obuhvaćeno je članom 308. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a za ovo djelo previđena je novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine.

Ukoliko je u napadu policajcu nanesena tjelesna povreda ili mu je prijećeno oružjem, zaprijećena je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Srpskainfo

Povezani članci

Vladika Fotije: Tokom Strasne nedjelje biti posvećen molitvi

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je povodom početka Strasne nedjelje da vjernici treba što više da se uzdržavaju od jela i budu posvećeni molitvi kako bi bili dobri Hristovi saputnici na putu stradanja. “Bog ide na dobrovoljno stradanje što je dug svakoga ko ispovijeda da je Hristovim stradanjem postao ono što jeste. To je […]

Dodik: Srbija da podrži Srpsku u njenim nastojanjima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razumije da osuda srpskog naroda zatvara mogućnost razvojne pozicije i istakao da će pokušati da uvjeri Vučića da Srbija podrži Srpsku u njenim nastojanjima, te da pristupi sprovođenju tužbi protiv onih koji su kršili Dejtonski mirovni sporazum. “Predsjednik Vučić radi ozbiljan posao i […]