Ravna planina banerRavna planina baner

Poznati

Natalija Jokić, djevojčica koja u naručju majke bježi od “Oluje”: Supruga najboljeg košarkaša protjerana iz Krajine – imala je samo sedam mjeseci

15 Jun 2023
3 min.
Natalija Jokić, djevojčica koja u naručju majke bježi od “Oluje”: Supruga najboljeg košarkaša protjerana iz Krajine – imala je samo sedam mjeseci

Dva puta je Natalija Jokić bila na naslovnoj srani “Novosti”. Prije 28 godina i ovih dana. Prvi put kao beba, nešto malo mlađa od njene kćerke Ognjene, a ovih dana kao supruga slavnog Nikole Jokića, najboljeg košarkaša planete. Momka koji je proslavio Denver, Srbiju i pomjerio granicu sporta, koji će se, od sada, mjeriti po rezultatima “derana iz teg Sombora”.

НАТАЛИЈА ЈОКИЋ, ДЕВОЈЧИЦА КОЈА У НАРУЧЈУ МАЈКЕ БЕЖИ ОД ОЛУЈЕ: Супруга најбољег кошаркаша протерана из Крајине - имала је само седам месеци

Reporteri “Večernjih Novosti” “upoznali” su Nataliju u danu užasa za srpski prognanički narod iz Krajine. Bio je 6. avgust 1995. godine. U naručju majke bježala je od “Oluje”. Vreo dan. Tanka linija između života i smrti ispred starog mosta na Sremskoj Rači. Primamo vijest: izbeglice iz Krajine ne mogu u Srbiju. Vijest se širila kao zaraza. Ljudi iznemogli na dugom putu bez hrane, vode. Bez nade u povratak, padali su od očaja. Naprijed im ne daju, nazad nemaju kud.

Iza njih je imovina ostala u plamenu. Iza njih su ostali grobovi. Na brzinu iskopane plitke rake. Ovaj život, dovde pretekao u zavežljaj je stegnut. Čitav život, jedan zavežljaj.

U koloni nedaleko od mosta prema Semberiji, majke sa djecom. Starci zaleđenih suza. Za hranioce ne znaju. Sinovi ostali da brane Krajinu, pa i ovi nemaju šta da traže u skutima majke Srbije.

Čuvaju naslovnu

Maćešići, još čuvaju naslovnu stranu “Večernjih novosti” u svojoj kući u Somboru. Kao uspomenu na jedno užasno vrijeme koje su prebrodili, iz koga su se izdigli i na put istinskih vrlina uputili svoje ćerke.

Preveliki je teret na njoj. Nije ovo prvi egzodus. Primila je u maju hiljade izgnanih iz Zapadne Slavonije. Prije toga izbjegle iz Bosne i Hercegovine… U tom grotlu, u tom mravinjaku od ljudi, u vrisku i jauku, u dječjem pisku i plaču, uz dotrajali “jugo” – mlada žena uz grudi privija bebu. Djevojčicu još nenaviklu na flašicu, a majci od stresa presušilo mlijeko. Uz njih, nesvjesna kuda ih put vodi i da li će odavde ikada da ga nastave, privija se nešto starija curica ove porodice. Prevalili put od Veljuna kod Slunja do Rače, noseći sav jad neprekidne kolone, nadajući se nekom mjestu spasa.

– Mi smo Maćešići. Ovo je Maja, tri i po godine ima. A, ovo Natalija, sedam mjeseci tek napunila. Prva je beba rođena u ovoj godini, u Krajini – pričala je mama Danica.

Pokušavala je da uspava malenu Nataliju. Ljuljala je u rukama gotovo klonulim od tereta.

– Nama je ovo druga bježanija. Živjeli smo u Karlovcu. Kada tu više nije bilo života, pobjegli smo u Slunj. Sada ponovo bježimo, a ne znamo kud. Znamo da više nema nazad. Ako nas neće Srbija, neko će nas, negdje, valjda primiti.

Malena Natalija uprla pogled u objektiv foto-aparata. Samo što ne zaplače, ali je izdržala. Maja se zabavila nekavim slatkišima.

Sutradan, 7. avgusta, u “Večernjim novostima” na naslovnoj strani, fotografija majke Danice i njenih djevojčica oslikala je sav užas prognanog naroda zaustavljenog ispred mosta na Sremskoj Rači.

Na toj fotografiji lijepa njegovana beba u naručju majke koja bježi od “Oluje”, danas je lijepa supruga viteza košarke. Stub porodice, kako za nju govori njen Nikola. Podrška i istinski oslonac.

Novosti

Povezani članci

Sofija Loren zadobila teške povrede prilikom pada u svom domu

Italijanska glumica Sofija Loren pala je juče ujutro u svom domu u Ženevi, nakon čega joj je dijagnostikovan prelom oba kuka. Glumica je popodne uspješno operisana, saopštila je pres služba restorana koja nosi njeno ime i koji je glumica trebalo da otvori sljedećeg utorka u Bariju. -Sa Sofijom Loren su dva sina Edoardo i Karlo […]

Pokrenuta peticija za zabranu ulaska Dina Merlina u Srbiju

Pjevač Dino Merlin rasprodao je tri Štark arene – za 18. 19. i 21. novembar, a zatim je zakazao novi datum i četvrti koncert za 22. novembar u Beogradu. “Ovo će biti jedna posebna jesen za moju publiku i mene, urezana zauvek u naša srca. Jedva čekam da izađem na scenu, da vidim sva ta […]