Ravna planina banerRavna planina baner

Region

NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS

22 April 2024
3 min.
NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS

Udruženje novinara Srbije /UNS/, Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije /RTS/ i Sindikat novinara Srbije /SINOS/ istakli su da je nakon četvrt vijeka od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a krajnje vreme da za ovaj ratni zločin ove vojne alijanse odgovaraju nalogodavci i izvršitelji.

UNS, Strukovni sindikat RTS-a i SINOS poručuju da je NATO počinio ratni zločin i uveo praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkos tome niko iz NATO struktura nije odgovarao.

U izvještaju organizacije Amnesti internešenel iz 2000. godine navodi se da su snage NATO počinile ozbiljna kršenja zakona rata, što je dovelo do nezakonitog ubijanja civila, a među istaknutim slučajevima je i ubistvo 16 medijskih radnika RTS-a, koje je kvaliFikovano kao ratni zločin, saopštio je UNS.

“U trenutku bombardovanja u zgradi su radili tehničari i ostalo proizvodno osoblje. Procenjuje se da je u zgradi u trenutku napada radilo oko 120 civila. Najmanje 16 civila je ubijeno, a još 16 je ranjeno”, piše u izvještaju ove organizacije koja navodi i da je NATO pogodio metu koju je ciljao.

UNS podsjeća da je u izvještaju Amnesti internešnela naveden i citat nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera koji je rekao da je RTS bombardovan i zato što je emitovao snimke stradanja civila, koje su preuzimali i zapadni mediji, što je “slabilo podršku ratu u okviru NATO alijanse”.

“Bili smo svjesni da će se te slike vratiti i da će postojati instinktivna simpatija za žrtve kampanje”, rekao je Bler za Bi-Bi-Si.

UNS podsjeća da izvještaj Amnesti internešenela ukazuje i na to da iz NATO-a nije bilo upozorenja da je “konkretan napad na centralu RTS-a neizbežan”. “Zvaničnici NATO-a u Briselu rekli su za Amnesti internešenel da nisu dali konkretno upozorenje jer bi to ugrozilo pilote”, piše u izvještaju.

Zgrada RTS-a pogođena je 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova, i to je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem.

Međunarodna organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su Jelica Munitlak /27/, šminker, Ksenija Banković /27/, video-mikser, Darko Stoimenovski /25/, tehničar u razmjeni, i Nebojša Stojanović /26/, tehničar u masteru.

Poginuli su i Dragorad Dragojević /27/, radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić /29/, električar, Aleksandar Deletić /30/, kamerman, Slaviša Stevanović /32/, tehničar, Siniša Medić /32/, dizajner programa, i Ivan Stukalo /33/, tehničar.

Poginuli su Dejan Marković /39/, radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović /47/, radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović /50/, tehničar u masteru, Milovan Janković /59/, precizni mehaničar, Tomislav Mitrović /61/, režiser programa, i Slobodan Jontić /54/, monter.

Kao znak sjećanja na poginule u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika “Zašto?”, porodice i prijatelji stradalih i ove godine postaviće pitanje zašto su oni poginuli.

SRNA

Povezani članci

Žestok šamar Kurtiju: Samoproglašeno Kosovo nije ni na dnevnom redu

Komitet ministara Savjeta Evrope, po svemu sudeći, neće donijeti konačnu odluku o prijemu Kosova u tu instituciju na sastanku 16. i 17 maja pošto se ta tema ne nalazi ni na dnevnom redu. Analitičari nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja jer Priština nije napravila konkretan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština što Zapad traži kao uslov […]

Kineski predsjednik Si Đinping u Beogradu; Čelično prijateljstvo Srbije i Kine

Kineski predsjednik Si Đinping doputovao je sinoć u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je Si ovom posjetom učinio ogromnu čast Srbiji i njenom narodu koji iskreno voli Kinu i cijeni njeno prijateljstvo. Po dolasku u Beograd, Si Đingping je poručio da je čelično […]