Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sahrana popa Žuće u porti hrama u Miljevićima

07 Maj 2024
2 min.
Sahrana popa Žuće u porti hrama u Miljevićima

 Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao pop Žućo, biće sahranjen danas u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.


Sveta liturgija biće služena u 10.00 časova, a opijelo u 12.00, nakon čega će biti sahrana, saopšteno je iz ovog hrama.

Vojislav Čarkić, u narodu poznat i kao pop Žućo, preminuo je u subotu, 4. maja, u 87. godini.

Pop Žućo je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji na Grbavici koja je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala Federaciji BiH. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno sa srpskim narodom Grbavice, prešao je u Istočno Sarajevo gdje je nastavio službu u crkvi u Miljevićima.

Prota Vojo je 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći krst koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca, do teritorije Republike Srpske.

Kada su počeli ratni sukobi, sveštenik Čarkić je pomagao Srbima koji tada nisu uspjeli da izađu iz federalnog Sarajeva na srpsku stranu.

Tokom rata je više hiljada paketa poslao preko Miljacke, na teritoriju pod kontrolom takozvane Armije BiH. Od tih paketa je pola išlo muslimanima, a pola Srbima, Hrvatima i Jevrejima koji su ostali u drugom dijelu Sarajeva.

U kolektivnom sjećanju sarajevskih Srba, ali i mnogih drugih, zauzeo je neizbrisivo mjesto kao vojni sveštenik u uniformi sa krstićem na vunenoj kapi.

Tokom rata nosio je čin majora, a poslije njega ozvaničen je kao potpukovnik.

Nema stanovnika Istočnog Sarajeva koji nije čuo za popa Žuću.

Otac Vojo rođen je 1937. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Nakon završetka gimnazije, upisao je petogodišnju Bogosloviju u Prizrenu koju je završio 1958. godine, a nakon toga studije nastavio na Teološkom fakultetu u Beogradu.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da razvoj Jahorine predstavljaju veliku šansu za region i pozvao građane i privrednike da zajedno rade na tome uz očuvanje prirodne ljepote i potencijala olimpijske planine. “Jahorina je naš najveći potencijal, ona je sinonim za stotinu fabrika. Trenutno koristimo samo 10 odsto njenih mogućnosti, a važno je […]

U akciji “Očistimo Jahorinu zajedno” prikupljena 301 vreća smeća

Olimpijski centar /OC/ “Jahorina” u saradnji sa opštinom Pale organizovao je juče akciju “Očistimo Jahorinu zajedno” s ciljem očuvanja prirodnih ljepota, čistoće planinskog područja i podizanja ekološke svijesti građana i posjetilaca u kojoj je prikupljena 301 vreća smeća. Direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da se na akciju čišćenja planine prijavilo 300 ljudi […]