Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Nikšić: Nisu prokockane šanse za otvaranje pristupnih pregovora

29 Februar 2024
2 min.
Nikšić: Nisu prokockane šanse za otvaranje pristupnih pregovora

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić rekao je da, ukoliko BiH ne otvori pregovore sa EU, ne očekuju nastavak kompromisa.

Nikšić je dodao da predstavnici EU ne kriju da su u BiH napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje postavljenih uslova.

On smatra da nisu prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore sa EU, navodeći da su nastavljeni sastanci radnih grupa koje rade na zakonima koji su uslov za ove pregovore.

Prema njegovim riječima, radna grupa koja je zadužena za izmjene Izbornog zakona radila je na zaštiti integriteta izbornog procesa.

Kada su u pitanju zahtjevi HDZ-a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Nikšić, koji je predsjednik SDP-a, kaže da HDZ insistira da se rješava cijeli Izborni zakon, a ne u fragmentima za šta su stranke “trojke” u slučaju da nema kompromisa.

“Za nas je pitanje izbora članova Predsjedništva ujedno pitanje provođenja odluka Suda u Strazburu”, istakao je Nikšić za “Kliks”.

On je stava da će Kristijan Šmit nametnuti izmjene Izbornog zakona kada je riječ o integritetu izbornog procesa ukoliko se ne postigne dogovor.

Govoreći o projektima Vlade FBiH, Nikšić je rekao da je oživljena ideja na nivou entitetskih premijera da Srbija i BiH grade objekat na Drini, u čemu bi entitetske elektoprivede imale udio po 25 odsto, a Srbija 50 odsto, čime bi se obezbijedila energija iz obnovljivih izvora.

SRNA

Povezani članci

Sutra sastanak Predsjedništva sa Lajčakom

Predsjedništvo BiH primiće sutra specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka. Sastanak je planiran u 12.00 časova, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. Početak susreta otvoren je za snimatelje i foto-reportere, a nakon sastanka biće objavljeno saopštenje.

Na planinama i snijeg: Pripremite se, stiže totalna promjena

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti sunčano i natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 26 do 31 stepen Celzijusa. Tokom jutra ponegdje uz rijeke i po kotlinama biće slabe magle. Minimalna temperatura vazduha od sedam do 14 stepeni Celzijusovih. Duvaće slab do umjeren južni vjetar. Već u utorak, 16. aprila, nastupiće […]