Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Nikšić: Nisu prokockane šanse za otvaranje pristupnih pregovora

29 Februar 2024
2 min.
Nikšić: Nisu prokockane šanse za otvaranje pristupnih pregovora

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić rekao je da, ukoliko BiH ne otvori pregovore sa EU, ne očekuju nastavak kompromisa.

Nikšić je dodao da predstavnici EU ne kriju da su u BiH napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje postavljenih uslova.

On smatra da nisu prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore sa EU, navodeći da su nastavljeni sastanci radnih grupa koje rade na zakonima koji su uslov za ove pregovore.

Prema njegovim riječima, radna grupa koja je zadužena za izmjene Izbornog zakona radila je na zaštiti integriteta izbornog procesa.

Kada su u pitanju zahtjevi HDZ-a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Nikšić, koji je predsjednik SDP-a, kaže da HDZ insistira da se rješava cijeli Izborni zakon, a ne u fragmentima za šta su stranke “trojke” u slučaju da nema kompromisa.

“Za nas je pitanje izbora članova Predsjedništva ujedno pitanje provođenja odluka Suda u Strazburu”, istakao je Nikšić za “Kliks”.

On je stava da će Kristijan Šmit nametnuti izmjene Izbornog zakona kada je riječ o integritetu izbornog procesa ukoliko se ne postigne dogovor.

Govoreći o projektima Vlade FBiH, Nikšić je rekao da je oživljena ideja na nivou entitetskih premijera da Srbija i BiH grade objekat na Drini, u čemu bi entitetske elektoprivede imale udio po 25 odsto, a Srbija 50 odsto, čime bi se obezbijedila energija iz obnovljivih izvora.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Evropska uslovljavanja remete dogovor domaćih političkih lidera

Evropska komisija kroz uslovljavanja želi da u BiH definiše politička pitanja i to remeti politički dogovor domaćih lidera, izjavo je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. Košarac je ocijenio kao politički pritisak poruku da BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan. On je napomenuo da je evidentan napredak koji […]

Dodik: Neprihvatljivo odustajanje od entitetske strukture glasanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srpska ne može prihvatiti da se odustane od entitetske strukture glasanja u nekim tijelima na nivou BiH, jer bi to bilo prejuduiciranje odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH. Povodom najave Evropske komisije da će BiH uskratiti prvu tranšu od 70 miliona evra iz Plana rasta za Zapadni Balkan zbog […]