Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Otvoren prvi Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”; Učestvuje više od 300 izlagača

03 April 2024
3 min.
Otvoren prvi Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”; Učestvuje više od 300 izlagača

U Banjaluci je danas otvoren prvi Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta.

Otvaranju Sajma prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pokrovitelj ove manifestacije, kao i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

Ovom događaju, između ostalih, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i drugi ministri u Vladi Srpske, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će svi ekonomski i drugi napadi na Srpsku ostati bezuspješni.

Višković je istakao da brojne zemlje i prijatelji iz svijeta koji podržavaju Srpsku govore da Republika Srpska na tom planu nije sama i da ima neupitnu budućnost koju će sama krojiti.

Premijer Srpske je dodao da Srpska nudi privredni ambijent i uslove koje ostali nemaju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da u Republici Srpskoj postoje ljudski i svi drugi potencijali da se ekonomski iznjedre pozitivni rezultati koji pokazuju da je Srpska kreativno jaka i sposobna da se razvija u svakom pogledu.

– Iako je Srpska nastala u nemogućim uslovima pritisaka mi vodimo mirnodopsku politiku, otvaramo projekte i razvijamo sve ekonomske i druge poveznice u intenciji da se razvijamo u svakom pogledu – rekao je Stevandić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024” pokazuje da Republika Srpska postaje etablirano mjesto regionalnog dijaloga o ozbiljnim tamama važnim za razvoj privrede.

Košarac je obraćajući sa na otvaranju Sajma rekao da je privredna saradnja sa zemljama u regionu ima veliki značaj za razvoj privrede Republike Srpske, ali i BiH.

On je istakao da institucije Republike Srpske aktivno rade da Srpska bude dobro mjesto za svakog čovjeka koji ovdje želi da živi i radi.

Košarac je izrazio zadovoljstvo što je Srbija partner u organizaciji Sajma jer ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, tako da je dobar primjer i sagovornik kada je riječ o rješenjima i aktivnostima koje treba uvesti za razvoj privrede.

Sajam će biti otvoren do 5. aprila

Srbija je zemlja partner sajma na kojem će učestvovati predstavnici deset zemalja EU, kao i poslovnih delegacija iz Kine i Mađarske.

Na sajmu će biti izlagači iz različitih oblasti, drvne i metalne industrije, elektro i IT sektora, dizajna, finansija, a prisustvovaće predstavnici brojnih organizacija, ministarstava, agencija i finansijskih institucija.

Izlagači će se predstaviti na više od 15.000 metara kvadratnih prostora u studentskom Kampusu, od čega je 6.000 na otvorenom prostoru.

Organizatori sajma “Banjaluka Ekspo 2024” su kompanije “RS konsalting end trejd” Banjaluka i “Elit fer” Banjaluka, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.

RTRS

Povezani članci

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će krajem ovog mjeseca biti stavljena u funkciju, izjavio je večeras predsjednik Republike Milorad Dodik. Dodik je nakon sastanka sa kineskom delegacijom u Istočnom Sarajevu napomenuo da je projekat izgradnje nove bolnice u Doboju jedan […]

U četvrtak 13. posebna sjednica NSRS

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak, 18. aprila, na posebnoj sjednici, razmatraće Prijedlog izbornog zakona, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, odlučio je danas skupštinski Kolegijum. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je […]