Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Pahor umjesto Lajčaka specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine

10 April 2024
1 min.
Pahor umjesto Lajčaka specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine

Bivši slovenački predsjednik Borut Pahor mogao bi da zamijeni specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, piše slovenački list Delo.

Ljubljanski list navodi da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mjesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije ocijenilo je da je Pahor pogodan kandidat za zauzimanje važne i prestižne pozicije na zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsjedniku republike u njegovoj kandidaturi.

Nezvanične procjene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mjesta, dodaje slovenački list.

Pahor još nije podnio prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, otkriva Delo.

Dvogodišnji mandat Lajčaku ističe krajem avgusta.

Pahor je 7. septembra 2022. godine boravio na Kosovu i Metohiji i poručio da je Priština u obavezi da realizuje sporazum o Zajednici srpskih opština, prenose agencije.

RTRS

Povezani članci

Dačić: Rusija se, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sednicu SB UN o BiH

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Rusija, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj će se raspravljati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović će se na njoj najvjerovatnije obratiti putem video-linka, rekao je […]

Haos u vrtiću: Vršnjak izujedao djevojčicu po licu  i rukama

Djevojčica je teško povrijeđena u vrtiću u Sremskoj Mitrovici kada je na nju nasrnuo vršnjak i izujedao je. Sada su poznate i povrede koje je zadobila. Dijete je jako izujedano svuda po licu i rukama, a ugrizi su toliko snažni da se usijecaju duboko u kožu. Iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za “Blic” navode […]