Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Peskov: Potrebna transformacija Savjeta bezbjednosti UN

18 Septembar 2023
1 min.
Peskov: Potrebna transformacija Savjeta bezbjednosti UN

Savjetu bezbjednosti UN je potrebna transformacija kako bi se maksimalizovala njegova efikasnost, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Savjetu bezbjednosti UN je zaista potreban remont kako bi se povećala efikasnost ovog ekstremno važnog međunarodnog tijela. Naravno, kako bi se to učinilo, potrebna je saglasnost svih učesnika”, naveo je Peskov komentarišući planove predsjednika SAD Džozefa Bajdena da predloži povećanje broja stalnih članica Savjeta.

Prema riječima Peskova, Savjetu bezbjednosti je potrebna i veća inkluzivnost sa stanovišta baš onih zemalja koje su nedavno pruzele dodatnu ulogu, čime bi im se omogućio dosta veći uticaj na globalnu bezbjednost i ekonomiju, javio je TASS.

“Neophodno je da se započne ta konverzacija i već smo o tome govorili”, dodao je Peskov uz napomenu da su za taj proces potrebni “kompleksni i dugi razgovori”.

Koordinator Savjeta bezbjednosti Bijele kuće za stratešku komunikaciju Džon Kirbi izjavio je ranije za list “Dejli telegraf” da će Bajden na 78. sjednici Generalne skupštine UN potvrditi želju Vašingtona da se proširi Savjet bezbjednosti UN.

Savjet bezbjednosti UN trenutno ima pet stalnih članica koje imaju pravo veta, a to su Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska. Preostalih 10 privremenih članica bira se po geografskoj osnovi.

Povezani članci

Pokretne stepenice dječaku otkinule prste

Četvorogodišnjem dječaku otkinuli su prsti na nogama kada je njegova čizma ostala zarobljena u pokretnim stepenicama nakon što je gledao novogodišnju paradu. Cipela mališana se zaglavila između stepenice i bočne strane pokretnih stepenica na stanici London Bridž oko 19 časova. Njegova uspaničena mama se borila da pronađe kočnicu za slučaj nužde, a njegov tata je […]

Prvi pretres u istrazi za opoziv Bajdena, u fokusu biznis njegovog sina

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je danas prvo saslušanje u istrazi za opoziv demokratskog predsednika Džozefa Bajdena, manje od tri dana prije nego što će se vlada djelimično zatvoriti ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke o budžetu. Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, iznijeli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, […]