Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Peskov: Potrebna transformacija Savjeta bezbjednosti UN

18 Septembar 2023
1 min.
Peskov: Potrebna transformacija Savjeta bezbjednosti UN

Savjetu bezbjednosti UN je potrebna transformacija kako bi se maksimalizovala njegova efikasnost, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Savjetu bezbjednosti UN je zaista potreban remont kako bi se povećala efikasnost ovog ekstremno važnog međunarodnog tijela. Naravno, kako bi se to učinilo, potrebna je saglasnost svih učesnika”, naveo je Peskov komentarišući planove predsjednika SAD Džozefa Bajdena da predloži povećanje broja stalnih članica Savjeta.

Prema riječima Peskova, Savjetu bezbjednosti je potrebna i veća inkluzivnost sa stanovišta baš onih zemalja koje su nedavno pruzele dodatnu ulogu, čime bi im se omogućio dosta veći uticaj na globalnu bezbjednost i ekonomiju, javio je TASS.

“Neophodno je da se započne ta konverzacija i već smo o tome govorili”, dodao je Peskov uz napomenu da su za taj proces potrebni “kompleksni i dugi razgovori”.

Koordinator Savjeta bezbjednosti Bijele kuće za stratešku komunikaciju Džon Kirbi izjavio je ranije za list “Dejli telegraf” da će Bajden na 78. sjednici Generalne skupštine UN potvrditi želju Vašingtona da se proširi Savjet bezbjednosti UN.

Savjet bezbjednosti UN trenutno ima pet stalnih članica koje imaju pravo veta, a to su Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska. Preostalih 10 privremenih članica bira se po geografskoj osnovi.

Povezani članci

Poznato je šta će se dešavati u Iranu nakon pogibije predsjednika: Muhamad Mokhber preuzima ulogu predjednika

Iranski ustav nalaže da u slučaju smrti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima, uz odobrenje vrhovnog vođe, ovlašćenja i funkcije predsjednika. Prvi potpredsjednik Muhamad Mokhber preuzeće ulogu predsjednika, nakon što to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej. Zvaničnici su ranije rekli da je Mokhber bio na putu prema području gdje je pao predsjednikov helikopter. Malo ko […]

Objavljen prvi snimak sa lokacije gdje je pao helikopter iranskog predsjednika (VIDEO)

Nakon što su iranski mediji i specijalne spasilačke jedinice saopštile kako su u helikopterskoj nesreći stradali predsjednik države Ebrahim Raisi, šef diplomatije Hosein Amir-Abdollahian i ostatak delegacije, agencije u Iranu objavile su i prve fotografije i snimke s mjesta nesreće. Prema onome što se može vidjeti sa snimka koji je zabilježen iz vazduha, helikopter su […]