Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Počela je Gluva nedjelja: Evo šta je strogo zabranjeno

15 April 2024
2 min.
Počela je Gluva nedjelja: Evo šta je strogo zabranjeno

Počela je peta nedjelja Vaskršnjeg posta koja se još naziva i Gluva nedjelja.

Naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vrijeme ćutanja, pokajanja, tzv. “gluvo vrijeme”.

U Gluvu nedjelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pjesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu.

Da ljudi ne bi bili lijeni u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedjelju, pruža vjernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u srijedu pete sedmice pjevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak:

– Gospode, prije nego što poginem, spasi me! U četvrtak na jutrenju se čita cijeli Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

Vaskršnji post ove godine traje od 18. marta do 4. maja.

Pravoslavni hrišćanski vjernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom. Tom prazniku prethodi veliki Vaskršnji, Vaskršnji, odnosno Časni post, piše Informer.

Vaskršnji post najstroži je post Crkve, većinom se posti na vodi, i prema pravilima SPC obavezan je za sve hrišćane. Traje sedam nedjelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

Veliki ili Vaskršnji post je najvažniji posni period u toku godine. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vrijeme trajanja posnog perioda 48 dana i završava se praznikom Vaskrsenja. Njegov osnovni zadatak jeste da nas tjelesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.“

U vrijeme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mlijeka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedjeljom i na dan Svete četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može koristiti samo na Blagovijesti i Cvijeti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“, a pogotovo strogo srijedom i petkom.

Sedmični dani osim srijede i petka mogu se razriješiti na ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do tri sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi“.

Povezani članci

Danas su Cvijeti – ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim. Ulazak Hristov u Jerusalim – Cvijeti slavi se dan po vaskrsenju Lazarevom, odnosno Lazarevoj suboti i Vrbici, šeste nedjelje Velikog posta i nedjelju dana pred Vaskrs. Cvijeti su pokretni praznik. Hristos je ušao u Jerusalim […]

Sutra praznujemo Cvijeti: Ovo su običaji i vjerovanja

Na samom kraju šeste nedjelje velikog Vaskršnjeg posta, pravoslavni vjernici proslavljaju i svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Ovaj praznik ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV vijeka, za uspomenu na posljednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na posljednju nedjelju njegovog života. Mnogi se pitaju zašto je Hristos u Jerusalim […]