Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Podjela regresnog dizel goriva u toku

12 April 2024
2 min.
Podjela regresnog dizel goriva u toku

Na području opština Rogatica i Sokolac u toku je podjela regresiranog dizel-goriva poljoprivrednicima za ovu godinu, rekli su Srni u odjeljenjima za privredu ove dvije opštine.


Samostalni stručni saradnik za poslove u oblasti poljoprivrede u Odjeljenju za privredu i finansije opštine Sokolac Rada Zoranović istakla je da je Agencija za agrarna plaćanja resornoj službi dostavila tri obračuna i elektronske spiskove svih poetncijalnih korisnika regresiranog dizel-goriva sa područja opštine Sokolac sa odobrenim količinama.

“Za 410 korisnika odobren je novačni podsticaj viši od 300.730 KM za nabavku 375.918 litara regresiranog dizel-goriva za proljećne i jesenje radove u poljoprivredi”, pojasnila je Zoranovićeva.

Ona je podsjetila da korisnici podsticaja regresirano dizel-gorivo kupuju po maloprodajnoj cijeni, umanjenoj za iznos regresa od 0,80 KM po litru, kod ovlaštenih distrubutera koji imaju sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa resornim ministarstvom u Vladi Republike Srpske.

U Odjeljenju za privredu opštine Rogatica izjavili su Srni da je odgovarajuća opštinska služba do sada izdala potvrde za 264.333 litra regresiranog dizel-goriva, te da očekuju još jedan spisak korisnika.

Pravo na regresirano dizel-gorivo stiču poljoprivrednici koji su do 15. maja izvršili redovno godišnje ažuriranje podataka o gazdinstvu u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usugle i prijavili Poreskoj upravi obavezu doprinosa za prošlu godinu.

Agencija za agrarna plaćanja na osnovu ovih podataka vrši dopunu spiskova korisnika, obračun i odobrava pripadajuće količine regresiranog dizel-goriva.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za ravoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu, iznos premije je 0,80 KM po litri goriva, a odobrava se 100 litara dizela za jedan hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta.

SRNA

Povezani članci

Za podršku nezaposlenom roditelju sa četvoro i više djece 60 miliona KM

Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj u 2024. godini planiran je iznos od 59,95 miliona KM, koliko je izdvojeno i lani, rečeno je Srni u Vladi Srpske. Od 1. januara prošle godine na snagu je stupio Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj kojim se […]

Na Vaskrs u Srpskoj rođeno 13 beba

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 11 beba, i to četiri djevojčice i devet dječaka, rečeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci je rođeno sedam beba, u Prijedoru i Istočnom Sarajevu po dvije, te po jedna u Doboju i Zvorniku. Dvije djevojčice i pet dječaka došlo je na svijet u Banjaluci, po […]