Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Podnesena krivična prijava protiv Slobodana Vaskovića

03 April 2024
2 min.
Podnesena krivična prijava protiv Slobodana Vaskovića

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac juče je u prostorijama PU Istočno Sarajevo podnio usmenu krivičnu prijavu protiv novinara Slobodana Vaskovića zbog krivičnog djela “Kleveta” iz člana 208a Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Šehovac je, kako je navedeno u prijavi, a u koju je Buka imala uvid Vaskovića prijavio jer je 30. marta 2024. prilikom online gostovanja na Face televiziji urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića, a koje se emitovalo u emisiji Face to Face u večernjem terminu u 18:45 časova u emisiji “Face to Face” iznio “niz neistina i uvreda prema imenovanom kao načelniku PU Istočno Sarajevo, i na taj način istom pričinio štetu ugledu i časti, gdje iznosi neistine u vezi navodnog davanja novca (500.000KM) za njegovo eventualno imenovanje na poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.”

O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo Jovana Tomaš koja je naložila policijskim službenicima PU Istočno Sarajevo da preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Izmjene Krivičnog zakonika prema kojima je kleveta rekriminalizovana stupile su na snagu u avgustu prošle godine. MUP Republike Srpske u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima podnio četiri izvještaja o počinjenju krivičnog djela klevete, dok su u prva tri mjeseca ove godine podnesena tri izvještaja.

Rekriminalizaciju klevete do sada su osudile brojne međunarodne i domaće organizacije. Među njima su i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava), Delegacija EU u BiH i drugi. Ustavni sud BiH, ali i Ustavni sud Republike Srpske odlučili su da kriminalizacija nije kleveta, ali je Ustavni sud BiH ukazao na to da nadležni organi u Republici Srpskoj treba da postupaju s posebnom pažnjom u slučaju krivičnog progona vezanog za klevetu.

Kriminalizacija klevete, ranije su upozoravale brojne organizacije, može uticati na slobodu izražavanja, autocenzuru i smanjenje prostora za kritiku rada javne vlasti.

Buka

Povezani članci

U Srpskoj rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – po devet djevojčica i dječaka. Najviše beba rođeno je u Banjaluci – sedam, potom u Doboju tri, u Zvorniku i Bijeljini po dvije, te u Prijedoru, Trebinju, Foči i Istočnom Sarajevu po jedna, rečeno je Srni u ovim porodilištima. U Banjaluci […]

Kilometarske kolone na granicama

Iako je saobraćaj jutros bio umjerenog intenziteta, na graničnim prelazima saobraćaj je sada pojačan, navodi Auto-moto savez Srbije. Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo, gdje su evidentirane ogromne kolone vozila. Najprohodniji granični prelaz trenutno je Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, gdje nisu duža zadržavanja. Teretna vozila se na prelazu […]