Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Portret gospođice Lizer” Gustava Klimta na aukciji u Beču

24 April 2024
1 min.
“Portret gospođice Lizer” Gustava Klimta na aukciji u Beču

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta, za koju se vjerovalo da je izgubljena posljednjih 100 godina, biće data na aukciju u Beču, javlja Bi-Bi-Si.

Postoji mnogo pitanja u vezi sa nezavršenom slikom “Portret gospođice Lizer”, koju je Klimt počeo da radi 1917. godine. On je preminuo godinu dana kasnije.

Takođe, u toku su debate o ženi na slici, kao i tome šta se dogodilo sa tim djelom tokom vremena nacizma.

Vrijednost slike je procijenjena na oko 50 miliona evra, iako će možda dostići i veću cijenu.

Vjeruje se da je na slici jedna od kćerki Adolfa ili Јustusa Lizera, braće iz bogate porodice jevrejskih industrijalaca.

Istoričari umjetnosti Tomas Nater i Alfred Vedinger kažu da je na slici Margareta Konstansa Lizer, kćerka Adolfa Lizera.

Iz aukcijske kuća “Im Kinski” u Beču navodi se da je nije poznata sudbina ove slike nakon 1925. godine.

Identitet aktuelnih vlasnika slike nije objavljen.

Druga Klimtova djela dostizala su velike sume na aukcijama u prošlosti. Njegova slika “Dama sa lepezom” prodata je za 85,3 miliona funti u aukcijskoj kući “Sotebi” u junu prošle godine i to najskuplja slika ikada prodata na aukciji u Evropi.

RTRS

Povezani članci

Pooštrene mjere bezbjednosti tokom „Evrovizije“

U švedskom gradu Malmeu policija je povećala nivo bezbjednosti i pooštrila bezbjednosne mjere tokom „Evrovizije“. Očekuje se da će oko 100.000 ljudi prisustvovati muzičkom takmičenju na jugozapadu Švedske koje počinje sljedeće nedjelje. Nekoliko velikih demonstracija, uključujući proteste protiv rata u Gazi i učešću Izraela u pjevačkom nadmetanju, poklopiće se sa ovim događajem, prenosi BBC . […]

Andrićgrad: Klasici domaćeg filma besplatno u multipleksu “Dolly Bell”

U okviru programa Kinoteke Republike Srpske u multipleksu “Dolly Bell” u Andrićgradu od 2. do 6. maja publika će moći da pogleda seriju projekcija posvećenih klasicima koji su obilježili epohe domaće kinematografije i inspirisali generacije. Tokom prve večeri programa Kinoteke, 2. maja od 19 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju film “Miris poljskog cveća” […]