Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Pravoslavni vjernici danas slave Prepodobnog Zaharija i Pretprazništvo Blagovjesti: Dan pred veliki praznik

06 April 2024
2 min.
Pravoslavni vjernici danas slave Prepodobnog Zaharija i Pretprazništvo Blagovjesti: Dan pred veliki praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave prepodobnog Zaharija, odnosno Pretprazništvo Blagovjesti.

Sin Kariona Misirca  koji se zamonašio u Skitu. Dostigao je ogromno smirenje i vrline, pa mu je i danju i noću srce bilo ispunjeno blagošću. Bio je mlađi od mnogih staraca i očeva u Skitu, ali je dostigao takve vrline da su i stariji željeli da uče od njega.

Jednom ga je upitao Sv. Makarije: Reci mi, šta je posao monaha? Zaharije mu je odgovorio: Zar mene pitaš, oče? Na to mu ava Makarije odgovori: Da, čedo Zaharije, jer me neko u duši potstiče da te to upitam. Zaharija reče: Po mome mišljenju, oče, posao je monaha – primoravati sebe na sve za povjesti Božje.

Jednom prilikom ave Mojsije upita Zahariju: Reci mi, šta da radim? Čuvši to, Zaharija se baci pred noge ave Mojsiju, govoreći: Ti mene pitaš, oče? Starac mu reče tad: Vjeruj mi, čedo, vidjeh Duha Svetog gdje siđe na tebe, i to me prinudi da te pitam. Tada Zaharija skide svoj kukulj/kamilavku  (tj. monašku kapu), baci je pod noge i , pošto je izgazio, reče: Ako čovjek ne smrvi sebe ovako, ne može biti monah! – Njegov otac, ava Karion, govorio je: Ja sam mnoge trudove i podvige podnio, veće od trudova sina mog Zaharije, ali nisam dostigao tu duhovnu mjeru kao on zbog njegovog smirenja i ćutanja.

Kada prepodobni Zaharija bješe na samrti, upita ga spomenuti ave Mojsije: Šta vidiš? Zaharija mu odgovori: Nije li bolje, oče, da čovek ćuti? Na to ave Mojsije odgovori: Da, čedo, bolje je, zato i ćuti. U trenutku njegove smrti, ava Isidor, koji je sjedeo pored njega, pogledavši u nebo, reče: Raduj se, čedo moje, Zaharija, jer ti se otvoriše vrata nebeskog carstva.

Pošto je sveti Zaharije bio odraz blagosti i mira, običaji nalažu da se vjernici sutra trude da nastave tu tradiciju.

Novosti

Povezani članci

Danas su sveti Timotej i Mavra: Ova vjerovanja se vezuju za supružnike nepokolebljive vjere

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svete mučenike Timoteja i Mavru. Priča o supružnicima nepokolebljive vjere prepričava se do dana današnjeg: Čudna je bila sudbina ovih mučenika, mladoženje i nevjeste. Na dvadeset dana po njihovom vjenčanju, bili su izvedeni na sud zbog hrišćanske vjere, pred tivaidskog namesnika Ariana, u vrijeme cara Dioklecijana. Timotej […]

SPC danas proslavlja Svetog Atanasija Velikog: Jedan običaj se posebno poštuje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave svetog Atanasija Velikog, najprogonjenijeg sveca u istoriji hrišćanstva. Sveti Atanasije Veliki od ranog djetinjstva bio je posvećen vjeri. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, bio je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji. Na ovom skupu svetac se proslavio svojom učenošću, blagočešćem, i revnošću za Pravoslavlje. Pisao je “Simbol vjere”, […]