Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Predstavljeni studijski programi fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu

29 Mart 2024
2 min.
Predstavljeni studijski programi fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je srednjoškolcima završnih razreda iz opština iz sastava grada i Rogatice predstavio fakultete i akademije i koje su prednosti studiranja na tim studijskim programima, s obzirom na to da je ova ustanova na prvom mjestu na SIR listi među univerzitetima iz BiH.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da su Dani otvorenih vrata održani i u Bijeljini, Doboju i Foči i da su zadovoljni odzivom srednjškolaca.

“Na ove četiri lokacije bilo je prisutno blizu 2.000 srednjoškolaca. Mi očekujemo da određen broj njih upiše Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Ovom manifestacijom ne završava se promocija Univerziteta, ona traje 365 dana u godini”, istakao je Kulić.

On je dodao da je najveće interesovanje prethodnih godina, kada je riječ o upisu studenata, vladalo za studijske programe na Medicinskom, Pravnom, Ekonomskom, Elektritehničkom, za psihologiju i kineski jezik na Filozofskom fakultetu i za dvije akademije.

Kulić je naveo da su posebnu pažnju posvetili društevnim mrežama i promociji studijskih programa fakulteta i akademija iz sastava ove visokoobrazovne ustanove.

On je napomenuo da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na “Scimago institušn renking” /SCImago institutions rankings/ SIR listi.

SIR je međunarodni i poštovan sistem rangiranja koji procjenjuje rezultate istraživanja i uticaj univerziteta i istraživačkih institucija širom svijeta.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Lapčević preporučio je srednjoškolcima da izaberu jedan od 15 fakulteta i dvije akademije ove visokoobrazovne ustanove, jer je profesorski kadar odličan, a imaju i dobre međunarodne ugovore za razmjenu studenata.

Učenik Srednjoškolskog centra Pale Ivan Bandić rekao je da ga interesuje odsjek filozofije, odnosno istorija i arheologija, čime želi da se bavi.

Učenica Srednje škole “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu Ana Puhalo kaže da je najviše zanima Elektrotehnički fakultet i da je ovo predstavljanje dobra prilika da se dodatno informišu.

SRNA

Povezani članci

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]

Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti

Major Vuko Čvoro prerano nas je napustio na današnji dan, 27. aprila 2016. godine u svojoj 58. godini života, ostavivši iza sebe neutješnu majku, suprugu, sinove, snahe i unučad. Disciplinovanost, iskrenost, pravednost i odgovornost bile su vrline koje su krasile ovog čovjeka, prvenstveno sina, supruga, oca i djeda, a zatim borca Vojske Republike Srpske, koji […]