Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Proglašenjem najboljih završen festival poezije za djecu i mlade

11 April 2024
3 min.
Proglašenjem najboljih završen festival poezije za djecu i mlade

U Istočnom Sarajevu danas je proglašenjem pobjednika konkursa i uručenjem diploma završen dvodnevni 22. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade pod motom “Svjetlost jezika”, u organizaciji “Forum teatra” Istočno Sarajevo.


Umjetnički direktor “Forum teatra” Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić rekao je novinarima da su na konkurs stigli dobri radovi i da su izabrani najbolji, a četiri nagrađena učenika iz Istočnog Sarajeva na zatvaranju manifestacije su čitala poeziju, kao i pjesnici učesnici manifestacije.

Mitrić je naveo da je program realizovan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo za učenike osnovnih škola “Sveti Sava” i “Petar Petrović NJegoš”, a dio programa pod nazivom “Pjesnici u školama” održan je u osnovnim školama na području Istočne Ilidže “Aleksa Šantić” u Vojkovićima i “Jovan Dučić” u Kasindolu uz učešće pjesnika Marijane Petronić koja je promovisala novu knjigu “Fore i metafore”.

On je naveo da je radove koji su pristigli na ovogodišnji konkurs ocjenjivala magistar književno-istorijskih nauka Danijela Mrda.

“NJena je ocjena da su radovi dobri i sugerisala je školama da ozbiljnije pristupe ovom konkursu i na neki način podstiču djecu da prijavljuju radove”, rekao je Mitrić.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je Dejan Jovičić iz Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas” iz Ugljevika, drugo mjesto David Rajić iz Srednje škole “28. juni” iz Istočnog Novog Sarajeva, a treće mjesto Danica Ivanović iz Elektrotehničke škole iz Banjaluke.

Rajić je na konkursu učestvovao sa tri pjesme i sve su osvojile drugo mjesto.

“Uvijek mi je bila želja da objavim zbirku pjesama. Pišem od devetog razreda osnovne škole, do sada imam oko 10 pjesama i volim nacionalne teme”, rekao je Rajić.

U kategoriji učenika od prvog do petog razreda, prvo mjesto osvojio je Vanja Šušnjić iz OŠ “Petar Petrović NJegoš” iz Istočne Ilidže, drugo mjesto Sofija Tanović iz OŠ “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva, a treće mjesto Ognjen Perić iz OŠ “Đura Jakšić” Jelašnica, Srbija.

Prvonagrađeni Šušnjić, učenik četvrtog razreda, rekao je da voli da čita i da ga je to motivisalo da napiše pjesme, a ljubav prema pisanju otkrio je u drugom razredu.

Učenica četvrog razreda Sofija Tanović rekla je da je zadovoljna postignutim, da je ovo njena prva nagrada i da bi voljela da ih bude još.

U kategoriji učenika od šestog do devetog razreda prvo mjesto osvojila je Blanka Čukić iz OŠ “Risto Ratković” iz Bijelog Polja iz Crne Gore, drugo mjesto Stefan Tatar iz OŠ “NJegoš”, Cetinje i treće mjesto Nikolina Pejić iz OŠ “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajava.

U kategoriji mladi pjesnici prvo mjesto pripalo je Anji Marjanović iz Beograda, drugo mjesto Teodori Kovač iz Herceg Novog i treće mjesto Borisu Đoremu iz Istočnog Sarajeva.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je Milovanu Danojliću pjesniku koji se ogledao gotovo u svim oblicima književnog stvaralaštva, izuzimajući dramu, pisao je poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku.

Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za djecu.

Na festivalu su učestvovali pjesnici Tode Nikoletić, Dejan Aleksić, Mirko Vuković, Miroslav Cera Mihailović, Jovo Čulić, Radenko Kela i Marijana Petronić.

Premijerno su izvedene pjesme Milovana Danojlića u obradi i muzičkom izvođenju Branimira Rosića.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

SRNA

Povezani članci

Andrićgrad: Klasici domaćeg filma besplatno u multipleksu “Dolly Bell”

U okviru programa Kinoteke Republike Srpske u multipleksu “Dolly Bell” u Andrićgradu od 2. do 6. maja publika će moći da pogleda seriju projekcija posvećenih klasicima koji su obilježili epohe domaće kinematografije i inspirisali generacije. Tokom prve večeri programa Kinoteke, 2. maja od 19 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju film “Miris poljskog cveća” […]

Nikol Kidman dobila nagradu za životno djelo

Glumica Nikol Kidman dobila je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instututa (AFI), čime je postala prva australijska glumica kojoj je dodijeljena ta nagrada. “Pivilegija je snimati filmove”, rekla je Kidman na ceremoniji dodjele nagrada, prenosi Tanjug pisanje BBC-ija. Glumici filma “Mulen Ruž”, prestižnu nagradu uručila je koleginica i trostruka oskarovka Meril Strip. Ostale zvijezde […]