Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Rano otkrivanje- prvi korak u uspješnoj borbi protiv melanoma

05 Jun 2024
4 min.
Rano otkrivanje- prvi korak u uspješnoj borbi protiv melanoma

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske “Mi smo sa vama” Jasminka Sredojević izjavila je da u Srpskoj ne postoji nacionalni registar oboljelih, ali da ih je, prema podacima iz 2020. godine, bilo 109.

Ona je navela da je taj broj sada sigurno veći, te da Udruženje trenutno broji 40 članova, među kojima nisu samo oboljeli nego i njihovi članovi porodice i prijatelji kao podrška.

Sredojevićeva je rekla da je Udruženje danas organizovalo akciju podjele edukativnog materijala u Istočnom Novom Sarajevu s ciljem informisanja građana o prevenciji, kako bi podigli nivo znanja i svijesti stanovništva o melanomu kao jednoj od najagresivnijih vrsta karcinoma.

“Cilj je da ukažemo na važnost prevencije da bi se smanjio taj rizik i broj oboljelih jer je u posljednje vrijeme broj oboljelih od melanoma u porastu, a najviše zabrinjava što su među njima i mlađi od 30 godina”, izjavila je Sredojevićeva novinarima.

Nakon podjele edukativnog materijala i razgovora sa građanima na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu, održano je predavanje pacijentima oboljelim od melanoma, članovima njihovih porodica i medicinskom osoblju u Bolnici “Srbija”.

Sredojevićeva je rekla da su ovom prilikom predstavili brošuru pod nazivom “Otkriven mi je melanom i šta sad?” koju su pripremili za novooboljele pacijente od melanoma.

“U brošuri su sve potrebne informacije koje pacijent treba da dobije onog momenta kad se suoči sa dijagnozom. Tu su dali riječ pacijenti, ali i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske /UKC/ – onkolozi, dermatovenerolog, psiholog, onkološka sestra”, navela je Sredojevićeva.

Kada je riječ o prevenciji, ona kaže da je ljeti potrebno izbjegavati boravak na otvorenom od 10.00 do 17.00 časova, koristiti kremu sa zaštitnim faktorima 50 plus, naočare i laganu odjeću.

“Posebno ističemo da je važno ne ići u solarijum, jer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila da je kancerogen. U Udruženju stalno ističemo da je važno da se usvoji zakon da se korištenje solarijuma ukine za sve, a ne samo mlađima od 18 godina”, naglasila je Sredojevićeva.

Specijalista dermatovenerologije Dragana Popović sa Klinike za kožne i polne bolesti UKC-a Srpske navela je da melanom karcinom melanocita koji se nalaze u koži, te na sluzokožama i jeste najagresivniji karcinom u ljudskoj patologiji.

“Koža je dostupna pregledu, pa nam to daje prednost da možemo na vrijeme uočiti melanom. Melanom ima veliki metastatski potencijal, tako da nam je jako bitno da ga uhvatimo na vrijeme, u prvoj fazi razvoja, a to možemo upravo pregledom. Kada uočimo bilo kakvu pigmentnu promjenu na koži koja se naglo mijenja, to je momenat kada treba da se javimo ljekaru”, rekla je Popovićeva.

Prema njenim riječima, ako se melanom otkrije u prvoj fazi stepen izlječenja je veći od 99 odsto, dok je u kasnijim fazama kada se bolest već proširi, mnogo niži.

“Imamo porast broja oboljelih kod mladih upravo zbog nedovoljno razvijene svijesti o štetnosti UV zračenja i solarijuma. Nekako nam mladi ljudi više pridaju pažnje estetskom izgledu, tamnijoj koži, a u suštini, kad koža potamni, to znači da se brani od UV zračenja”, objasnila je Popovićeva.

Bojana Lazić, specijalizant internističke onkologije na UKC-u Srpske, izjavila je da je cilj da u okviru ovog projekta posjete nekoliko gradova u Republici Srpskoj i održe predavanja za pacijente radi edukacije o tome kako se zaštititi, šta je melanom, kad se javiti na preventivne preglede, kada izbjegavati faktore rizika poput sunčanja, izlaganja solarijumu.

“Mislim da su ovo važni projekti, da je korisno da i mi ljekari budemo uključeni u tu priču jer pacijenti dolaze nama na preglede i liječenje. Moramo da se uključimo u ove aktivnosti, da pomažemo pacijentima i Udruženju koje je spona između pacijenata i nas ljekara”, naglasila je Lazićeva.

Ona je navela da je važno da se priča o ovoj bolesti, da se ukine stigma koja u Srpskoj i dalje postoji kada je riječ o onkološkim oboljenjima, da se kaže pacijentima da ako se jave na vrijeme postoji način da se ovo oboljenje izliječi.

Lazićeva navela da je cilj motivisati građane da se javljaju na vrijeme na preglede.

Milanu Sredojeviću je 2019. godine diagnostikovan melanom, prošao je kroz fazu terapije koju je primao 18 mjeseci, a sada ide na redovne kontrole.

On napominje da je redovno išao na preglede kod dermatologa, pratio stanje mladeža, ali da jedan nije dovoljno ispratio.

“Malo se zakasnilo, već je bio debeli melanom, oko pet milimetara i u kategoriji sam drugog stadijuma. Vodim normalan život, uz određena ograničenja”, rekaio je Sredojević. 

SRNA

Povezani članci

Osvećenje spomenika za 92 Ravnogoraca

 Na planini Kopito u blizini sela Sijerci kod Sokoca danas će biti osveštan spomenik za 97 ravnogoraca poginulih u ovom kraju u oktobru 1943. godine, najavljeno je iz Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske. Organizatori ne žele da bude zaboravljen događaj iz Drugog svjetskog rata kada je 97 pripadnika Cerskog četničkog korpusa Azbukovačke brigade poginulo u sukobu […]

Ljevnaić: Cijene karata biće prilagođene dostupnosti ski-staza

Direktor Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da će pred novu zimsku sezonu ispraviti grešku koju su im skijaši najviše zamjerali, tako da će cijena ski-karata biti u potpunosti prilagođena dostupnosti ski-staza. “Svjesni smo da smo prošle sezone imali određenih propusta, ali smo ove godine u potpunosti posvećeni da ispravimo te greške i […]